Реклама / Ads
1| 6573 |19.03.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

24 млн. лв. за модернизиране на земеделски стопанства

.
77 проекта за модернизация на земеделски стопанства са одобрени за финансиране по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и ще получат малко над 24 млн. лв. от ДФ "Земеделие".
 

Най-много са подкрепените предложения на кравеферми – общо 26 на брой. Стопанствата ще инвестират в доилни зали, системи за управление на стадото, фуражораздаващи ремаркета, електрически роторни четки и др.

Други два проекта идват от ферми за кокошки носачки. За едната от тях ще бъде купен специализиран хладилен камион за реализиране на готовата продукция.  Със средства от ПРСР ще бъдат създадени свинеферма и птицеферма за бройлери, както и купено оборудване за овцеферма.

Двама пчелари също ще получат помощ от ПРСР, за да купят кошери, тенекии за мед, уреди за обдухване, парна восъкотопилка и др.

Четиринайсет от проектите предвиждат засаждането на череши, сливи, ябълки, праскови, кайсии и др.

Стопаните ще изградят системи за капково напояване и ще купят техника за реколтиране, пръскачки, продукти за растителна защита, посадъчен материал и др.

Други шестима кандидати ще изградят силози и купят оборудване за отглеждането на пшеничени, зърнени култури и подправки.

Четири проекта предвиждат засаждането на лавандула, а един – купуването на машини и оборудване за отглеждането на блатно кокиче – сламопреса за рулонни бали, дискова косачка, трактор, сеносъбирач и др.

Одобрени са и предложения за модернизиране на цех за производство на гъби, както и за създаване на насаждения от бял риган и орехи, които ще бъдат отглеждани по биологичен път.

Отново бе подкрепен и проект за засаждането на бързорастящия дървесен вид пауловния. Инвестицията включва купуването на земя и сгради, доставката и засаждането на фиданките, изграждането на поливна система и купуването на механизация – трактор, ремарке, роторна косачка, пръскачка и косачка.

Останалите проекти в сферата на растениевъдството идват от стопани, които отглеждат лозя и зеленчуци, включително оранжерийни. Субсидиите за тях ще бъдат вложени в полиетиленови оранжерии, трактори, метални колове, плугове и др.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6724 |18.07.2012 Боянова: Законът не дели малките и големите земеделски производители . 0| 5231 |21.03.2011 Ограничават субсидиите за земеделските сектори . 0| 4897 |17.03.2010 ЕК ни глобява с 50 млн. заради земеделски субсидии . 2| 4878 |08.11.2009 Прецака ли държавата земеделските производители?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads