Реклама / Ads
0| 5315 |21.12.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

С 3.8 млн. лева скочи бюджетът за извънболнична помощ

.
През следващата година всяко дете ще има право на неограничен достъп до педиатър. Това стана ясно от Националния рамков договор за 2010 г., който бе подписан от управителните съвети на НЗОК, Българският лекарски съюз и Българският зъболекарски съюз.
 

Документът, подписан от министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев, се сключва за първи път от три години насам след редица противоречия между страните по договора.

От министерство на здравеопазването посочват, че осигуряването на качествена болнична помощ и поставянето на акцент върху детското здравеопазване са сред основните приоритети в договора.

Във връзка с прегледите при педиатри са заложени допълнително 4 млн. лв. Така реално средствата, които са осигурени за извънболнична специализирана помощ през следващата година, стават 158 млн. лв. или с 3.2 млн. лв. повече, отколкото през тази.

По този начин се осигуряват и повече направления за прегледи в сравнение с 2009 г. Промяна в цените, по които НЗОК ще плаща на специалистите, не се предвиждат.

Зъболекарите -специалисти ще получават с 10% повече за услугите, които предоставят в домовете за деца.

Няма да има редукция и на пакета с безплатни услуги за младежите до 18 години. Общо за дентални дейности през следващата година са предвидени 91 млн. лв.

В договора се посочва още, че през следващата година се увеличава цената на профилактичния преглед на лицата до 18 години от 5.30 на 7.70 лв.

Промени в размера на потребителските такси за пациентите не се предвиждат.

За посещение при общопрактикуващ лекар хората ще плащат по 2.40 лв. или 1% от минамалната .

Предвижда се още през следващата година акредитацията на болниците отпада като изискване за сключване на договор със здравната каса.

За сметка на това всяка болница, която иска да работи с обществения фонд, ще е задължена да публикува списък с консумативите, които не се покриват с публични средства и цените им.

Също така всеки пациент задължително ще получава детайлна разпечатка при изписването си с всички разходи за неговото лечение. Болниците ще работят и с делегирани бюджети, които задават определен таван на приходите им по каса.

Те ще могат да се коригират на всеки три месеца в зависимост от притока на пациенти.

Ако междувременно дейността им надхвърли определените граници от делегираните бюджети, лечебните заведения трябва да подадат сигнал в РЗОК. Там веднага ще се търси начин за решаване на проблема, обоснованият прием на пациенти обаче няма да се ограничава.

Освен това директорите на болниците ще имат право на вътрешно пренасочване и управление на средствата си. Целта на тези мерки е да се увеличи контрола при изразходването на публични средства и да се ограничат ненужните хоспитализации, уточняват от МЗ.

Промени в таксата за първите 10 дни болничен престой не се предвиждат. Тя остава 4.80 лв. или 2% от МРЗ. Бюджетът за болнична помощ през 2010 г. е 708 млн. лв. като в Оперативния резeрв са предвидени още 125 млн. лв.

Промени в медико-диагностичните дейности и лекарствата не също не се предвиждат. Средствата за тях през следващата година са съответно - 61 млн. лв. и 320 млн. лв.

От МЗ съобщават още, че всяка болница, която иска да сключи договор със здравната каса ще трябва да осигурява 24 часа в денонощието възможност за прием или транспорт на спешни пациенти до друго лечебно заведение.

За сключване на договор по отделните специалности ще се изисква наличието на специалисти на основен трудов договор в болницата.

През следващата година се увеличава броя на клиничните пътеки от 298 на 304.

Сред новите пътеки са за лечение на вродени имунодефицитни заболявания, на полиорганна недостатъчност и на деца с дихателна недостатъчност чрез механична вентилация.

Също така са включени 16 пътеки за долекуване и три за продължително лечение. Те са при онкологични, сърдечносъдови, белодробни заболявания, както и при проблеми на централната нервна система. По този начин се дава възможност на болниците да осигуряват нужните грижи след активното лечение за пациентите.

Тези пътеки ще дадат финансова възможност и за преструктурирането на определени болници от такива за активно лечение в клиники за продължителни грижи. Ще се увеличат и цените на 30 пътеки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5015 |18.12.2009 Топлофикация скочи срещу цените на парното . 1| 5245 |02.12.2009 Скочи кредитният рейтинг на България . 1| 5444 |26.11.2009 Данък хазарт скочи на 15% . 3| 5045 |18.11.2009 Гнила е системата, а не бюджетът на НЗОК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads