Реклама / Ads
7| 7208 |20.10.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

30 бона глоба за ракия на черно; пазят ни от шльокавица

.
Глоба от 3000 лв. до 30 000 бона ще отнасят търговците на ракии и вина на черно.

Санкцията е залегнала в новоизготвения Закон за виното и спиртните напитки, който е публикуван на правителствения сайт за публично обсъждане, пише Монитор.

За да бъдат предпазени хората от поглъщане на шльокавица с неясен произход, същата глоба ще се налага и за нелегално бълване на ракия от производители, които не са се вписали като такива в специален регистър на икономическото министерство. Ведомството пък ще е длъжно да оповестява публично данните на легалните производители на своята интернет страницата. Те от своя страна ще описват количествата продукция и технологичния процес за производството й в специални дневници. Законът забранява изрично продажбата на наливни алкохолни напитки, които не са бутилирани и етикетирани от вписани в регистъра производители.

Под ударите на разпоредбите в него ще попада всеки, който снабдява комшиите с концентрат в туби и бидони. По рафтовете в магазините ще останат само пластмасовите „патрончета” с вместимост до 0,5 л. По-големите шишета задължително трябва да бъдат стъклени, а на етикета им трябва да се изписват на български език съставките в питието. Така потребителите ще могат да прочетат със сигурност неговото количество, мястото на произхода му, производителя и вносителя, реалното съдържание на алкохол и захар. Допуска се и допълнителна информация, като реколтата и сортовете грозде, от които е произведено питието. Големината на цифрите, с които ще се изписва алкохолното съдържание, пък трябва да бъде не по-малка от половин сантиметър. Въвежда се и пълна забрана върху етикетите да се обозначава, че питието е с вкус или аромат на даден плод. За сметка на това се разрешават надписи, оказващи, че ракията е отлежала или е специална резерва. Който не спазва  изискванията  за етикетите ще отнася  глоба от 3 до 50 хилядарки.Според закона нарушенията на разпоредбите в него ще се установяват от длъжностни лица, посочени от министрите на земеделието и на икономиката, от директора на Агенцията по лозата и виното и председателя на Комисията за защита на потребителите.

Зам.-шефът на депутатите от ГЕРБ и на икономическата парламентарна комисия Валентин Николов обясни пред „Монитор” обаче, че въпросните служители от регионалните звена на държавните институции ще следят за качеството на продукцията и забраните за разпространение на внос, износ на продукция от отделните райони в страната, например на мавруд от Великотърновско. За нелегалното производство и продажба на алкохол пък щели да дебнат както и в момента Икономическа полиция и митниците, които са нагърбени със събирането на акцизите върху алкохола.В началото на годината стана ясно, че 1 162 000 литра контрабанден алкохол е иззет през 2010-а. Количеството се оказа 2,5 пъти повече спрямо предходната година. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11461 |07.10.2011 „Карнобатска гроздова“ от собствени лозя ще вкара българската ракия в Европа . 35| 5424 |09.10.2011 Л. Павлова: АМ Тракия върви; Струма е сложна . 10| 6557 |13.07.2011 Солидна глоба грози България заради АМ "Люлин" . 7| 5533 |11.07.2011 ЕК ни резна 50 млн. евро за ремонт на АМ "Тракия"
Реклама / Ads