Реклама / Ads
1| 5211 |09.11.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

64 фирми дължат милиони на държавата

.
НАП е поискала от съда да обяви в несъстоятелност 64 фирми, които не погасяват своите публични задължения от началото на 2010 г.. Общите им дългове към хазната възлизат на 93 милиона лева.
 

Това са дружества, които са канени по няколко пъти да започнат да плащат изцяло или на части и въпреки това представителите им не са предприели никакви действия, съобщават от НАП.

От приходната агенция предупреждават, че тази мярка започва да се използва все по-често от публичните изпълнители спрямо всички некоректни клиенти, които не се отзовават на многократните покани. Законодателството дава възможност на НАП да поиска от съда откриване на производство по несъстоятелност за фирми, които са неплатежоспособни или свръх-задлъжнели. При откриване на несъстоятелност, съдът налага запор върху цялото имущество на дружеството, което се осребрява в рамките на производството.

От данъчните напомнят също, че управителите и собствениците на дружествата, обявени в несъстоятелност, не могат да учредяват нови акционерни дружества, както и еднолични търговци. Освен това търговец, който изпадне в неплатежоспособност и в 30-дневен срок от спирането на плащанията не заяви това в съда, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5000 лв. Затова от НАП препоръчват, при затруднения фирмите да търсят контакт с приходната администрация.

Данъчните предвиждат редица възможности, чрез които фирмите в затруднения могат да обслужват своите дългове към държавата и да продължат да работят. Така например всяко дружество може да поиска получаване на разрешение за неотложни плащания. То позволява част от постъпващите по запорираната сметка на длъжника суми да останат на негово разположение, за да се разплати със своите контрагенти. Най-често между 10 и 20% от всички постъпления по банковата сметка на дружеството в затруднение отиват за погасяване на данъчни или осигурителните дългове, а останалите пари се използват за основната дейност на фирмата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5165 |01.11.2010 България бави газовата връзка с Румъния, губи милиони . 5| 5000 |24.10.2010 Заведения по морето прецакали държавата с 16 млн.лв. . 3| 4946 |11.10.2010 Бизнесът притисна държавата, постави 5 условия . 3| 6006 |07.10.2010 Влогове до 196 хил.лв. гарантирани от държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads