Реклама / Ads
4| 7768 |26.01.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Адвокати трупат кинти от катастрофи

.
Адвокатски кантори трупат милиарди от катастрофи. Това заяви Асен Христов, директор на застрахователното дружество „Еврохолд” в ефира на PRO.BG.

По думите на Христов този проблем е реален и много голям. Когато се говори, че застраховката „Гражданска отговорност” поскъпва и че хората нямат пари, в същото време се изискват огромни средства за неимуществени вреди. Но няма логика в начина, по който се предявяват претенциите. Липсва още и методика, по която да се каже: ”Счупена е ръка – компенсацията ще е толкова”, коментира застрахователят.

Христов е категоричен, че доста често адвокатските кантори сключват споразумение с клиента за хонорар, който възлиза на 50% от обезщетението. Също така при идентични случаи на пътни инциденти, съдиите в различните краища на България присъждат до два или три пъти по-големи суми.

Когато сумата е приблизително ясна, ще се стига много по-лесно до извънсъдебно споразумение. Когато няма критерии, се появяват адвокатски кантори, които се възползват от тази липса и от пропуски в системата и успяват да корумпират съдии, твърди Асен Христов.

Според него ако се въведе методика за приблизително определяне на компенсациите при пътни инциденти, всеки застраховател ще може много по-точно да планира разходите си.

Със сигурност цената на застраховката „Гражданска отговорност” ще скочи, защото в момента е необосновано ниска, прогнозира директорът на застрахователното дружество.

Има хора, които трупат пари на гърба на жертвите на пътни инциденти. Но не е коректно всички асоциации и адвокати да се слагат под общ знаменател, коментира на свой ред Владимир Тодоров, адвокат от Асоциация за защита на пострадалите при катастрофи.

Има некоректни посредници, които използват неграмотността на някои хора, злоупотребяват с незнанието на хората и на съдебната система. Това, което съветваме, е да има извънсъдебно споразумение. Парите от застраховката „Гражданска отговорност” са нужни в момента за лечение и възстановяване на хората, а не след години на съдебни дела, посочи той.

Проблемите, които започват от улицата, от болницата, преминават през хората, които разследват престъпленията и стигат до съдиите. Има много различни съдебни решения по идентични престъпления. В някои случаи се присъждат 30 хиляди лева, а в други 50 хиляди лева, каза Тодоров.

По неговите думи има и още един проблем – цената на „Гражданска отговорност”, която е 140-150 лева и не може да покрие застрахователната сума на гърба на полицата. В тази посока е и призивът на Владимир Тодоров - застрахователите да повишават цената на тази застраховка в дългосрочен период.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5187 |30.06.2009 Родни бизнесмени трупат европейски опит . 6| 4917 |20.06.2009 Левицата - шампион по кинти за политическа реклама . 1| 4796 |10.04.2008 45,91% от българските фирми „кихат кинти” за подкупи на официални лица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads