Реклама / Ads
1| 4545 |14.01.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

България отличник по бюджетен дефицит в ЕС

.
Бюджетен дефицит Източник: Вяра Йовева
На база на оперативни данни и оценки Бюджет 2009 приключи с дефицит на касова основа в размер на около 498,9 млн. лeва. На месечна база бюджетното салдо по консолидирания бюджет за месец декември е балансирано. Това съобщи от пресцентърът на Министерството на финансите.

Според икономисти това поставя страната ни в групата на държавите-членки с най-нисък бюджетен дефицит за годината в ЕС. То е ясен сигнал, че независимо от неблагоприятната икономическа ситуация, българското правителство следва дисциплинирана и благоразумна фискална политика.

Неблагоприятните процеси в икономиката поставиха сериозно предизвикателство пред фискалната политика през 2009 година. При това неблагорпиятно развитие на икономическия сценарий през първите седем месеца на 2009 г. не бяха предприети почти никакви мерки за компенсиране на значителното изоставането в приходите, което доведе до формиране на бюджетен дефицит още в средата на 2009 година.

Новото правителство предприе решителни мерки за стабилизиране на фискалната позиция, чрез приоритизиране и ограничаване на разходите, засилване на финансовата дисциплина и мерки за повишаване на събираемостта на приходите. Като част от тези мерки бе предприета мащабна реформа в приходните администрации, насочена към засилване на митническия контрол по границите и засилен контрол и проверки с цел пресичане на контрабандния внос в страната и противодействие на схемите за неправомерно възстановяване и/или невнасяне на ДДС, акцизи, мита и други данъци.

При финансирането на бюджетните системи се следваше принципа на приоритетно финансиране на основните социални отговорности на държавата и равнопоставеност между отделните бюджети в условията на ограничения бюджетен ресурс.

Предприетите мерки позволиха бюджетната позиция да бъде стабилизирана на месечна основа, като от драстичния дефицит за месец юли в размер на 564.3 млн. лв. се стигна до положително бюджетно салдо за месеците октомври, ноември и декември.

По думите на финансовия министър Симеон Дянков борбата в последните седмици на годината е била голямо, но благодарение на усилията и волята на екипа на зам.-министър Горанов, резултатът, който сме постигнали е отличен. Този успех без съмнение е окуражаващ за предстоящите няколко трудни месеца, коментира министър Дянков изнесените  данни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4572 |12.01.2010 България с гърди напред за влизане в еврозоната . 2| 4742 |11.01.2010 Призракът на безработицата дебне в България . 9| 4637 |08.01.2010 Туризмът в България стигна дъното . 11| 6363 |04.01.2010 Проф. Иванов: В икономическия локомотив на България няма пара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads