Реклама / Ads
2| 3493 |13.02.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

България - предпочитан център за нов бизнес в Източна Европа, отчита "Евронюз"

.
Източник: личен архив
България е изключително предпочитан център за нов бизнес в Източна Европа поради сравнително ниската бюрокрация при създаването на фирма, което отнема само няколко седмици.
 

"Евронюз Бизнес" разглежда петте европейски държави, които биха могли да бъдат най-доброто място за започване на бизнес.

 

Стартирането на малка или средна компания в Европа не трябва да е толкова обезсърчително, колкото повечето хора си мислят. Въпреки че в някои страни на континента може да има по-строги разпоредби, които могат да затруднят гражданите на държави извън ЕС, други са много отворени и приветстват както местни, така и чуждестранни инвеститори и бизнесмени.

 

След COVID-19 и последиците от енергийната криза Европа прави повече за подкрепа и приемане на малки и средни предприятия (МСП). Понастоящем тя разполага с редица схеми за финансиране и подкрепа на малки и средни предприятия, като например Програмата за единния пазар, Механизма за свързване на Европа (МСЕ) и „Хоризонт Европа“. Тя разполага и с редица инструменти за знания, като например бизнес портала „Вашата Европа“, мрежата "Enterprise Europe" и „Еразъм за млади предприемачи“.

 

В ЕС има 24,4 милиона МСП

 

По данни на Statista през 2023 г. в Европейския съюз има около 24,4 млн. малки и средни предприятия (МСП), в които работят близо 85 млн. души. Те съставляват около 99,8% от всички действащи предприятия на континента и са гръбнакът на по-малките региони и градове.

 

Доколко е лесно да се извършва стопанска дейност във всяка страна, означава да се вземат предвид няколко ключови фактора. Индексът на Световната банка Doing Business ги класифицира в 10 параметъра. Те включват:

 

Започване на бизнес

Справяне със строителни разрешителни

Достъп до електричество

Регистриране на собственост

Получаване на кредит

Защита на миноритарни инвеститори

Плащане на данъци

Трансгранична търговия

Принудително изпълнение на договори

Решаване на проблеми, свързани с несъстоятелност

Въпреки че не всяка държава е най-добра във всяка от изброените по-горе категории, тук са изброени някои от най-лесните държави в Европа за започване на бизнес:

 

Ирландия

 

Република Ирландия е един от най-популярните избори за започване на бизнес в Европа, тъй като е икономика с високи доходи и силно развита в цифрово отношение. По данни на 1Office използването на смартфони е достигнало 90%, а достъпът до интернет в домакинствата - 92%, което създава добра основа за бизнес с технологични и цифрови продукти. С инвестициите на Enterprise Ireland в около 200 стартиращи предприятия всяка година, страната изпраща много силно и положително послание към предприемачите по света.

 

Според доклада на Световната банка Doing Business in the European Union 2020: Ирландия, няколко ирландски града заемат високи позиции по много от горепосочените параметри. В Корк предприятията могат много бързо да приложат договори и да получат безпроблемно електричество. Дъблин също се представя добре по отношение на тези две неща, както и по отношение на започването на бизнес. Уотърфорд е най-ефективен при издаването на разрешителни за строеж, докато Голуей е най-добър при регистрирането на собственост, както и при започването на бизнес.

 

Членството на Ирландия в Европейския съюз, ОИСР и Еврозоната, както и използването на еврото и наличието на английски език като един от основните езици също са много привлекателни фактори за европейските предприемачи. Това се дължи на по-голямата лекота на бизнеса, по-големия пазар в целия ЕС и спестяването на разходи, тъй като не се налага да се плащат такси за обмяна на валута или превод.

 

Предприемачите от Обединеното кралство, Исландия, Норвегия, Швейцария и ЕС не се нуждаят от разрешителни или визи, за да открият магазин в Ирландия. Страната също така улеснява дистанционното създаване и регистриране на дружества за граждани на държави извън ЕС. Освен това тя има една от най-ниските ставки на корпоративния данък в света - 12,5 %, и договор за избягване на двойното данъчно облагане с около 72 държави до момента.

 

България

 

България е изключително предпочитан център за нов бизнес в Източна Европа поради сравнително ниската бюрокрация при създаването на фирма, което отнема само няколко седмици. Административните разходи също са много ниски в сравнение с по-голямата част от Европа, а корпоративният данък е само 10%.

 

Чуждестранните компании нямат законови ограничения за закупуване на земя в страната и трябва да плащат само оперативни разходи след регистрацията. Предприемачите от ЕС могат да се възползват и от евтина работна ръка, висококвалифицирана и многоезична работна ръка и сравнително ниски разходи за живот, като същевременно имат достъп до единния европейски пазар поради факта, че България е част от ЕС.

 

Геополитическото разположение на България в Югоизточна Европа също така осигурява удобен достъп до други утвърдени пазари като Гърция и Турция, като същевременно открива възможности в Сърбия и Северна Македония.

България също така позволява дистанционна регистрация на дружества. Въпреки това корупцията все още остава проблем в страната, който трябва да се вземе предвид, докато се обмисля какъв тип бизнес да се създаде и в коя част на страната да се установи.

 

Нидерландия

 

По данни на Световния икономически форум Нидерландия е петата по големина икономика в Европейския съюз с брутен вътрешен продукт от около 990,6 милиарда долара (918,7 милиарда евро), което представлява около 5,96% от икономиката на ЕС.

 

Разположена много удобно в Западна Европа, Нидерландия има изключително космополитна, високообразована и квалифицирана работна сила. Нидерландското правителство предоставя множество схеми за подкрепа на бизнеса и данъчни облекчения за нови предприятия. Въпреки че ставката на корпоративния данък е малко по-висока от някои други европейски възможности и възлиза на 25,8 %, редица собственици на бизнес биха могли да преценят, че цената си заслужава заради местоположението и достъпа до пазара.

 

Стимулите включват облекчение за предприемачи, както и 30-процентно данъчно облекчение. То позволява на работодателите да плащат 30% от заплатите на чуждестранните таланти, без да удържат данък. Освен това правителството подкрепя научноизследователската и развойната дейност, както и иновациите, като възстановява различни разходи на фирмите, които провеждат научни изследвания или разработват нови иновативни продукти, наред с други.

 

Нидерландия е особено предпочитана от предприемачи с технологично напреднали компании, като например в областта на роботиката и изкуствения интелект, както и в търговията на дребно.

 

Швеция

 

С инфраструктурата и технологиите си от световна класа Швеция е класирана на второ място в Индекса за готовност на мрежите 2020. Този индекс измерва доколко една страна е готова за цифрови технологии и доколко хората, предприятията и правителството на страната са готови да използват пълноценно наличните технологии.

 

По този начин Швеция е още един център за стартиране и бизнес за технологичните предприемачи в целия свят, с много голям брой ранни внедрители на нови технологии. Сред известните шведски компании са Ericsson, Astra Zeneca, Volvo и Sandvik, както и Klarna и Spotify.

 

Тъй като Швеция е и най-голямата скандинавска икономика, тя има и процъфтяващ строителен сектор с отличен обхват в цяла Северна Европа, който също привлича строителни предприемачи, както и допринася за стабилната инфраструктура. Стабилното правителство и ниските нива на корупция също допринасят за очарованието на страната.

 

Великобритания

 

По данни на Британската бизнес банка всяка година в Обединеното кралство се създават около 360 000 нови предприятия. Учредяването на дружество също така е сравнително бързо, лесно и евтино, като заявленията по пощата се обработват в рамките на осем до десет дни, а онлайн заявленията - в рамките на 24 часа.

С една от най-разнообразните икономики и работна сила в Европа Обединеното кралство разполага и с мерки за подпомагане на предприятията през първите няколко години, когато рентабилността е ниска. То също така предоставя данъчни облекчения в края на жизнения цикъл на предприятието по отношение на приходите, получени от продажбата на активи.

 

Освен това Обединеното кралство има силна данъчна и правна система с ефективни процеси и ставка на корпоративния данък от 25 % за всички дружества с ограничена отговорност. Тъй като една трета от възрастните вече имат някакво висше образование, работната сила е висококвалифицирана и адаптивна.

 

Предприемачите могат да се възползват и от редица възможности за групово финансиране, рисков капитал и ангелски инвестиции, както и от правителствени субсидии, финансиране и консултации чрез различни правителствени служби. 

 

Източник: БГНЕС

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3014 |13.02.2024 Безплатни консултации с онко-гинекологичен хирург - доц. д-р Алпер Каральок на 24.02.24 г. в София . 7| 4261 |12.02.2024 Сериозна ли ще е промяната в лихвите по кредити след приемане на еврото? . 0| 3084 |09.02.2024 Големи намаления от началото на март в Пампорово . 2| 4596 |09.02.2024 Таен ли е ритуалът на дервишите и какво видяхме в Мустафапаша?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads