Реклама / Ads
6| 6145 |22.12.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

България ще изнася ток за Ливан?

.
България може да изнася електроенергия за Ливан, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след среща с ливанския си колега Джубран Басил- министър на енергетиката и водните ресурси, съобщиха от българското министерство.
 

Двамата разговаряха в Бейрут в рамките на визитата на българската правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов. Ливан има голям хидропотенциал, който засега не използва пълноценно, подчерта министър Басил. Правителството е разработило екшън план за енергетиката, ориентиран към производството на ток от микроцентрали. Тяхната дейност може да бъде субсидирана с над 1 млрд. долара. България може да предложи турбини за малки централи и да участва в инженеринга и изграждането на соларни инсталации, подчерта министър Трайков и допълни, че в България към момента инсталираната мощност от ВЕИ е около 10% и към подобни проекти има голям инвеститорски интерес.

България и Ливан ще стартират съвместен проект за насърчаване на двустранното партньорство между малки и средни предприятия. За това се договориха министър Трайков и ливанския министър на икономиката и търговията Мохаммад Сафади. Двете страни ще организират и работни бизнес групи с посредничеството на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. От своя страна ливанското правителството спонсорира фонд за заеми на малки и средни предприятия.

България е добра платформа за компании, които искат да стъпят на пазара на ЕС, заяви министър Трайков и очерта добрата бизнес среда, чрез която българската държава подпомага чуждестранните инвеститори – чрез ниски данъци и такси, с конкретни стимули за по-бърза реализация на проектите и специална подкрепа за сертифицираните инвеститори. Арабската страна има споразумение с ЕС в транспорта, енергетиката и туризма, което е улеснение за по-активни връзки с България. Джойнт венчър между Ливан и България би могъл да бъде добро начало в тази посока, както и подкрепата за частния сектор, който да реализира продукцията си в страни от Европа и арабските държави, подчертаха двамата министри. Те обсъдиха потенциала за реализация на съвместни проекти в сферата на инженеринга, изграждането на инфраструктура, енергетиката.

България и Ливан имат много сходни условия и виждания за развитието на туризма, бяха категорични при срещата си министър Трайков и ливанският министър на туризма Фади Абууд. България иска да привлича по-платежоспособни туристи с възможностите си за СПА-туризъм, културен, религиозен туризъм, море, отлични ски центрове и гурме маршрути. За ливанците от особен интерес са продуктите за морски и СПА-туризъм. От друга страна Ливан има интерес да разшири категориите туристи, които посещават страната, като привлече и други, освен богатите туристи от Персийския залив, стана ясно още по време на срещата. Двамата ресорни министри се договориха да бъдат разменени групи от туроператори, които да проучат неизползваните възможности в сектора. Ще бъде активизиран и диалогът чрез туристически изложения. Стимул за по-активното сътрудничество би било евентуалното възстановяване на директните полети София-Бейрут, спрени през ноември тази година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6516 |21.12.2010 Борисов: "Тракия" е на България, не за двора ми в Банкя . 4| 5220 |17.12.2010 България сред опасните дестинации за туристите . 0| 6008 |08.12.2010 България не е готова за Шенген . 1| 5176 |01.12.2010 Ройтерс: България бaвно се съвзема от рецесията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads