Реклама / Ads

0| 4542 |16.12.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

България ще загуби милиони евро от еврофондовете за 2019 г.

.
За поредна година прогнозите на държавата за усвояването на европейските фондове се разминават драстично с реалността. Неизпълнението на тазгодишния бюджет в частта на европейското финансиране официално се очаква да възлезе на близо 400 млн. лв. Много е вероятно сумата да се окаже по-висока заради розови прогнози на управляващите за възможното темпо на изпълнение в последните два месеца на годината, съобщава вестник ”Сега”.

Това показва анализът на данните за планирано, очаквано и реално изпълнение на оперативните програми и дейността на Държавен фонд "Земеделие" без директните плащания за 2019 г. Бюджетът на европейските програми е част от консолидираната фискална програма на държавата и на него се дължи сериозен дял от неизпълнението в сметките на хазната.

 

Според първоначалните прогнози разходите по линия на европейските фондове за 2019 г. трябваше да стигнат 4,1 млрд. лв. В мотивите към бюджет 2020 финансовото министерство е понижило тази прогноза и вече очаква разходите да са с близо 400 млн. лв. по-малко - 3,73 млрд. лв. Детайли на какво се дължи неизпълнението няма. Ако се съди по достигнатото до момента ниво, и коригираните очаквания на МФ ще се окажат нереалистично високи. По данни към края на октомври разходите по линия на ЕС в консолидирания бюджет възлизат на 2,4 млрд. лв. За да се сбъднат новите прогнози на МФ, през ноември и декември трябва да се извършат разходи в размер на 1,33 млрд. лв. При тези разходи няма ритмичност, но за същия период на м.г. - ноември и декември, сумата по това перо е стигнала около 710 млн. лв.

 

Каква е равносметката, ще стане ясно едва в края на януари, когато ще бъдат публикувани подробните данни за изпълнението на бюджет 2019. Големите годишни забавяния в изпълнението обаче създават сериозни рискове за загуба на средства заради отлагане за последния момент на твърде много проекти.

 

Справка за постигнатото изпълнение по конкретни оперативни програми показва плачевни нива по куп значими приоритети. На шестата година от началото на програмния период има приоритетни оси с многомилионно финансиране и смехотворно изпълнение. Такава е картината при Оперативна програма "Транспорт", приоритетна ос "Развитие на жп инфраструктурата", където изплатените суми възлизат на скромните 171 млн. лв. при бюджет от 1,3 млрд. лв., или 13% изпълнение. Още по-нелицеприятна е статистиката за изпълнението на приоритет "Иновации в управлението и услугите" в транспорта - тук реалното изпълнение на плановете е едва 7,06%.

 

7,86% е нивото на изпълнение по приоритет "НАТУРА 2000 и опазване на биоразнообразието" по Оперативна програма "Околна среда". За приоритет "Регионален туризъм", част от Оперативна програма "Регионално развитие", реално изплатените средства възлизат на 12,5% от общия бюджет. Скромно е изпълнението по голяма част от приоритетите в Оперативна програма "Добро управление".

Данните могат да бъдат видени на https://2020.eufunds.bg/bg/0/0/Implementation.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 5| 8797 |21.11.2019 В САЩ започва федерално дело срещу фирмата, която изгражда тол системата в България . 2| 5776 |20.11.2019 Спаси София пита защо Общината купува маршрутки за милиони . 7| 5192 |18.11.2019 Васко Начев: Газът за България би могъл да струва поне с 20 % по-евтино . 3| 6081 |09.11.2019 ЕС дава до 100 000 евро за предприятия в граничните области на България и Сърбия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ