Реклама / Ads
1| 7098 |21.05.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

България срещу европейската Директива за тютюневи изделия

.
България официално подкрепи Гърция в позицията й срещу някои от мерките, заложени в европейската Директива за тютюневи изделия.
 

 Тя предвижда стандартизация на тютюневите продукти и опаковките им, забрана на ароматизираните съставки и премахването на цели категории продукти от Европейския пазар, като например слимс цигарите. У нас тези мерки биха имали пагубно въздействие върху заетостта в тютюнопроизводството. В България заетите в сектора са над 200 000 човека - най-голям брой в сравнение с всички останали страни-членки на ЕС, предаде БТА.

На заседание на Съвета на министрите на земеделието на ЕС, което се проведе в Брюксел на 13-14 май 2013 г., гръцкият министър на земеделието Атанасиос Цафтарис предупреди, че част от предложенията на Европейската комисия, включени в Директивата, ще имат опустошителен ефект върху земеделските производители в ЕС. Те ще доведат до огромни загуби на работни места, без да бъде постигната поставената цел - защита на общественото здраве. Гръцката страна инициира разглеждането на Директивата за тютюневите изделия както в Съвета на министрите на здравеопазването, така и в Съвета на министрите на земеделието.

В декларацията на Гърция, подкрепена от България, Испания, Полша, Чешката република, Унгария, Кипър, Италия, Румъния и Хърватия, се твърди, че новите правила за тютюневите изделия, приети от Комисията през декември миналата година, биха засегнали сериозно поминъка на над 500 000 граждани на ЕС, заети в отглеждането и обработката на тютюн. 25 000 гръцки семейства разчитат за прехраната си на отглеждането на тютюневия сорт Бърлей. Този сорт тютюн се отглежда в някои от най-отдалечените и трудно достъпни райони в Гърция. В България такава е ситуацията с Ориенталския тютюн.

Тютюнопроизводството е важен земеделски сектор за 11 от страните-членки на ЕС, включително и България. През 2012 г. около 214 000 тона тютюн е бил отглеждан на площ от над 96 хиляди хектара. Секторът осигурява заетост, износ, развитие на селското стопанство и икономическа стабилност на много от слаборазвитите райони в България и други страни от съюза.

На срещата на Съвета на министрите на земеделието Цафтарис описа предложението на Европейската комисия като непропорционална мярка спрямо очакваните резултати. Той каза още, че с въвеждането на подходящи промени в предложението на Комисията, поставените цели за защита на общественото здраве могат да бъдат постигнати, без това да доведе до необосновано негативно въздействие върху тютюнопроизводството, земеделието и икономиката на ЕС.

Тютюнопроизводството в Гърция, България и ЕС като цяло е чувствителна индустрия, която поддържа икономиката в райони, в които липсва друга алтернатива. За да може да оцелее, тютюнопроизводството се нуждае от по-внимателно отношение, както в рамките на Директивата за тютюневите изделия, така и в контекста на реформата на Общата селскостопанска политика на ЕС, допълни министър Цафтарис.

Предложенията на Комисията ще доведат до сериозни затруднения в тютюнопроизводството и търговията с тютюневи изделия и ще предизвикат разрастване на пазара на нелегални цигари, идващи от страни извън ЕС, където тези мерки няма да се прилагат. България се присъединява към защитата на интересите на този сектор и на всички, заети по цялата верига на тютюна - производство, обработка и търговия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5886 |19.05.2013 България участва на най-голямото хранително изложение в САЩ . 0| 7567 |15.05.2013 „ВИНПРОМ ПЕЩЕРА“ Представя България на световното изложение TFWA ASIA PACIFIC в Сингапур . 39| 6884 |21.04.2013 Дянков: Ако не бях аз, България щеше да фалира . 4| 8575 |17.04.2013 Красимир Стойчев продаде поредния си бизнес в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads