Реклама / Ads
4| 11925 |15.04.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

EK: България да възстанови 24,54 млн. €

.
Някои от държавите в ЕС трябва да възстановят общо 530 милиона евро от разходите по общата селскостопанска политика, съобщиха от Европейската комисия. В списъка на тези страни е и България, като от нас се очаква да върнем 24,54 милиона евро.
 

Сумата за страната ни е начислена заради недостатъчното равнище на проверките на място, заради недостатъците на системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП-ГИС) и заради предоставянето на неточна информация и недостатъчни указания на земеделските производители във връзка с помощите на площ (включително за мерките за развитие на селските райони въз основа на площ).

Съгласно т.нар. процедура по уравняване на сметките в петък ЕК е поискала от няколко държави да върнат част от отпуснатите от ЕС средства за селското стопанство, които са изразходвали неправомерно, предаде БТА.

Тази сума се връща в бюджета на ЕС заради неспазване на правилата на Общността или поради несъответстващи процедури за контрол на селскостопанските разходи. Държавите отговарят за изплащането на средствата по общата селскостопанска политика (ОСП) и за контрола върху изразходването им, а ЕК трябва да следи дали държавите използват правилно средствата, се отбелязва в съобщението.

Според последното решение средства ще връщат България, Дания, Гърция, Испания, Франция, Италия, Холандия, Португалия, Румъния и Великобритания, а на Германия ще бъдат възстановени средства.

Европейската комисия отбелязва, че държавите отговарят за управлението на повечето от плащанията по общата селскостопанска политика, главно чрез своите разплащателни агенции.

Те отговарят и за контрола, например за проверките на заявленията на земеделските производители за получаване на директни плащания.

Комисията извършва над 100 проверки всяка година, за да установи дали контролът от страна на държавите и предприеманите от тях действия за преодоляване на пропуските са достатъчни.

Тя има правото да изисква възстановяване на средства впоследствие, ако при проверките бъде установено, че действията на държавите не са достатъчни, за да гарантират правилното изразходване на средствата на ЕС, се посочва в съобщението.
Финансовата корекция е пропорционална на процента на грешките, посочва ЕК. Решението е взето в резултат на помирителна процедура между ЕК и държавите въз основа на обективни данни и с оглед на риска от неправомерно използване на средствата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7496 |14.04.2011 Нестле България не прави компромис с качеството . 9| 5393 |14.04.2011 България върви към по-лошо, сочат данни . 25| 6773 |31.03.2011 Дж. Уорлик: България трябва сама да реши за АЕЦ "Белене" . 5| 5442 |28.03.2011 Пактът за еврото е контрапродуктивен за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads