Реклама / Ads

2| 5051 |24.10.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Български военни кораби с висока оценка от световни експерти в Париж

.
Париж, Международна изложба за военноморска техника и технологии „Euronaval” Два български военни кораба привлякоха вниманието на експертите по време на най-голямото изложение за военноморска техника и технологии Euronaval 2018, което се провежда в Париж. Проектите им са изработени от корабостроителницата „МТГ-Делфин“, която е единствен български представител сред 400-те фирми-участнички в изложението.

Варненската компания представи 150-тонен кораб за брегова охрана (LPV-35) и 550-тонен патрулен кораб за защита на изключителната икономическа зона (OPV-60). Двата проекта получиха висока оценка от международните експерти и към тях проявиха интерес представители на най-високо ниво от държави от три континента.

„Желанието ни е да си сътрудничим с държави, които трябва да се справят едновременно с нарастващата сложност на морската среда и ограничените бюджети,“ обясни Светлин Стоянов, изпълнителен директор на „МТГ-Делфин“. „Проектите ни са подчинени на модулния принцип, за да могат да бъдат адаптирани към всички специфични изисквания на потенциалните клиенти,“ допълни той.

Първият от новите проекти на „МТГ-Делфин“, OPV-60 идва в два варианта. В по-леко въоръжената си модификация корабът може да изпълнява задачи по граничен контрол, патрулиране и съпровождане, контрол на бежанските потоци, търсене и спасяване, защита на морските линии за комуникация и контрол на рибарството. OPV-60 носи на палубата си дрон или лек хеликоптер, предвидени да помагат на екипажа с информация за оперативната картина, както и две лодки, тип RHIB.

Втората модификация на 550-тонния кораб представлява солидно въоръжен бърз ракетен катер. За изпълнение на бойните си мисии, корабът разполага с четири противокорабни ракети и един комплекс за противовъздушна отбрана. И при двата варианта артилерийското въоръжение включва 40 мм и 20 мм оръдия, както и две картечни установки.

По-малкият LPV-35 е и по-леко въоръжен. Корабът разполага с 20 мм оръдие и две картечни установки, но въпреки това е напълно способен да изпълнява задачи по брегова охрана, търсене и спасяване контрол на бежанските потоци. Палубен дрон и една лодка подпомагат екипажа за осъществяване на мисиите си.

Проектите на OPV-60 и LPV-35 вече имаха своята българска премиера на изложението за отбрана HEMUS 2018 в Пловдив през май т.г., и получиха висока оценка от експертната общност в България.

В допълнение към по-малките кораби, в Париж „МТГ-Делфин“ демонстрира и актуализирания дизайн на своята корвета K-90, който се отличава с подобрени възможности за водене на електронна борба.

С новите два проекта портфолиото от военни разработки на „МТГ-Делфин“ вече включва кораби в диапазона от 150 до 1700 тона, включително 35-метровия LPV-35, 60-метровия OPV-60 и 90-метровата корвета K-90.  Но компанията не смята да спира дотук. „Въз основа на доказаните ни възможности работим по проект за 40-метров многофункционален кораб, който може да поддържа скорост от над 32 възела и да решава широк спектър от задачи" повдига завесата Светлин Стоянов.

„МТГ-Делфин“ е български корабостроителен завод с доказан опит в проектирането и производството на специализирани кораби с висока степен на интеграция, включително и бойни и патрулни кораби.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 2| 4012 |02.10.2018 Fibank изпрати младите български олимпийци с лъвчета за късмет . 0| 4841 |13.09.2018 Тол-системата тръгва по българските пътища . 13| 11815 |14.08.2018 Администрацията на Ангелкова съсипа българския туризъм, смята Бранимир Ботев . 2| 4931 |08.07.2018 Българските туристи са сред най-мрънкащите в света
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ