Реклама / Ads
2| 5487 |09.10.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

БАН ще препоръча да се строи втора АЕЦ, но руските реактори така и не пристигат

.
Докладът, който БАН подготвя за АЕЦ ”Белене”, по всяка вероятност ще съдържа препоръка централата да бъде построена. За целта обаче платените преди година руски реактори трябва да пристигнат в страната.
 
Това са слуховете в енергийните среди у нас. Макар все още анализът да не е публично достояние, се говори, че в него много точно е описана нуждата от новата българска ядрена мощност не само за България, но и за целия регион. А причината е в очертаващ се в бъдеще тежък дефицит на електроенергия, който съответно обуславя изграждането на новата българска АЕЦ. Това твърди енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Според думите му и това, което е чул по отношение на доклада, тези изводи са направени на базата на изключително съществени неща – статистически данни за производството и консумацията на ток в държавите от нашия регион, както и стратегиите и анализите за развитие на енергийния им пазар на местно и регионално ниво. "Приятно съм изненадан от тези факти. По принцип бях с негативни очаквания за този доклад. Явно в БАН са използвали доста широк експертен потенциал", коментира проф. Тасев, цитиран от inews.

Той отбелязва, че за България е силно препоръчително да вземе решение за изграждане на АЕЦ "Белене", защото това при всички положение ще бъде добре за нея. Не само поради факта, че ще си гарантира нова базова ядрена мощност, но и че така ще може да се възползва от лидерството си. Защото ще спечели най-много първият, изградил нова ядрена централа в региона. "Ако ние имаме АЕЦ, Турция ще се замисли дали да строи такава до границата при Резово", казва експертът.

Според Тасев при вземане на решение за строеж на "Белене" България може да извлече и политически дивидент. Причината е, че към момента има сериозен интерес от страна на американски инвеститор, който иска да се включи в проекта и да построи новата ни атомна централа. Това, на фона на изключително обтегнатите отношения между Вашингтон и Москва ще направи страната ни плацдарм за нормализирането им. Сблъсъкът между две световни сили не води до нищо добро. А сега България има шанс да стане фактор за подобряване на руско-американските отношения, стана ясно от коментара на експерта.

Самият инвеститор, който вече е заявил официално намерението си в писмо до Министерството на енергетиката, предлага да поеме изцяло разходите по строежа на Втора атомна. Постепенно обаче е готов да отстъпи сериозен дял от бъдещата централа на държавата. В предложението е записано, че България може да изкупи до 49% от акциите в срок от 15 години. Което ще бъде добре, тъй като ядреният риск се носи именно от България, а не от частната компания.

По принцип би било добре мажоритарният дял да бъде държавен, но в момента страната ни не е в изгодна позиция. Когато преди години беше избран стратегически инвеститор в лицето на германската RWE, тогава тя трябваше да получи 49 на сто от АЕЦ "Белене", а 51% да останат държавни. "Сега обаче нещата са различни. Ние се провалихме като инвеститор. Сега задачата е не да се максимизира печалбата, а да се минимализира загубата", обяснява Тасев. И допълва, че е логично компанията, която идва сега и предлага да поеме финансирането, да поставя и условията от гледна точка на ситуацията.

"Държавата сама очевидно няма как да поеме тази инвестиция. Това ще постави НЕК под огромен риск. Трябва да се търси компромис", коментира експертът. Според информацията му предложението на американците е първоначално да получат 95-процентен дял в АЕЦ "Белене". След като централата бъде построена и заработи,
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5189 |04.10.2017 След години ходене по мъките: Строителството на интерконектора с Гърция ще започне догодина . 2| 8036 |14.09.2017 Строим магистралата София - Калотина за 259 млн. лв. . 0| 5435 |18.08.2017 Строителството на ”Турски поток” напредва, газопроводът достигна кота 170 км в Черно море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads