Реклама / Ads
3| 8127 |05.09.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бързите заеми - с такси убийци

.
Най-големи са санкциите за забава на вноска по онлайн кредитите до 399 лв. Хората, които са подписали договор с коварни клаузи за рекордни неустойки с фирма за бързи пари, имат шанс да защитят правата си, включително ако фирмата стартира изпълнително дело срещу тях, твърдят юристи.
 


Рекордни неустойки за просрочие на бързи кредити предлагат част от фирмите на пазара у нас, установи проверка на “Труд”, пише вестникът.

Най-големи са санкциите за забава на вноска по онлайн кредитите до 399 лв. Те не са обхванати от Закона за защита на потребителите, според който просрочията по потребителските заеми над 400 лв. се санкционират с основния лихвен процент на БНБ (0,02%) плюс 10% за година.
 

Независимо от размера на заема Nazaem.bg например събира такса от 30 лв. за първия ден просрочие. Към сумата се добавят 60 лв., ако забавата е над 3 дни, плюс още 90 лв., ако е над 15 дни, плюс 300 лв., за над 120 дни. Така неустойката може да достигне 480 лв. дори за заем в размер на 70 лв. например.

“Ние не ограничаваме свободата на клиента да избере заем, но той трябва да спази уговорката да го върне. До месец май нямахме такса от 300 лв., но я въведохме, защото клиентите започнаха да вярват, че няма последици за тях, ако не върнат заема”, коментира Борислав Фесчиев, изп. директор на фирмата, която държи Nazaem “Пан Балкан Финанс”. “Нашите условия са одобрени от БНБ. Ако една запетайка сложа в тях, трябва да уведомя БНБ”, добави Фесчиев. По закон обаче БНБ няма такива правомощия. Оттам коментираха, че в случая става дума за очевидна некомпетентност.
 

Таксата на Minizaem.bg е 20 лв. за 3 дни забава, 50 лв. от 3 до 10 дни и 100 лв. плюс законната лихва за всеки ден след десетия. Оттам обясниха, че е практика да правят компромиси, като не начисляват таксите в пълен размер или го правят много след срока, но не надвишават размера на главницата.
 

NetCredit.bg събира 30 лв. за просрочие до 3 дни, 90 лв. над 3 дни и начислява законната лихва след 9-ия ден. SmileCredit.bg събират такса от 30 лв. до 3 дни, 90 лв. над 3 и 100 лв., ако договорът бъде развален заради неизпълнение. Таксите от 30 лв. и 90 лв. се дължат кумулативно, но оттам твърдят, че тази клауза никога не е прилагана и ще бъде премахната.

Profi Credit начислява законната лихва, но за забава над 30 дни заемът става предсрочно изискуем и се начислява 50% неустойка върху остатъчния размер на задължението. От колцентъра на Credissimo обясниха, че общите им условия са достъпни само при подписване на договор.
 

Easy Credit и UniCredit Consumer Financing събират само законната лихва дори за заеми под 400 лв., като Easy Credit има и лимит за разноски по събирането на кредита до 145 лв. В същото време някои компании събират по 10 лв. само за да пратят писмо на клиента за задълженията му. Cash Credit пък събира неустойка от 0,50 лв. на ден за просрочие над 60 дни.

Британската компания “Провидент Файненшъл”, която сега стъпва на родния пазар, обещава да няма изобщо такса за просрочие. “Некоректно е клиент, който и без това не може да плати заема, да се вкарва в допълнителна задлъжнялост. За нас ще е лоша реклама, ако бъдем некоректни”, казаха оттам.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6170 |18.03.2013 Край на банковите такси при плащане на данъци . 5| 6114 |29.11.2012 Метрото удря такситата . 3| 5807 |06.11.2012 Таксиджиите в София ще работят на таблети с каскети . 6| 6101 |29.10.2012 Московски: Започваме преговори с Букурещ за таксите по "Дунав мост 2"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads