Реклама / Ads
2| 5468 |07.06.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

БЕХ и “Арева“ решават за новите блокове в "Козлодуй"

.
Възможностите за изграждане на нови мощности на площадката на АЕЦ “Козлодуй“ ще обсъждат в най-близко време български и френски ядрени експерти.

За това са се договорили днес в Париж министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и президентът на френската компания “Арева“ Ан Льовержон, с която "Българският енергиен холдинг“ (БЕХ) подписа споразумение за сътрудничество преди повече от месец.

Трайков е във френската столица за участие в министерската среща на енергийните министри по въпросите на ядрената безопасност, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ)

Меморандумът между БЕХ и “Арева“, която е подизпълнител за строежа на АЕЦ “Белене“, предвижда сътрудничество в прилагането на възможно най-високите стандарти на безопасност в проекти за нови ядрени мощности в България, включително нови блокове на АЕЦ “Козлодуй“.

Миналата седмица от АЕЦ “Козлодуй“ посочиха, че дадения от централата доклад в МИЕТ за целесъобразността от нови реактори в съществуващата централа, изготвен от испанската компания “Ибердрола“, все още не е внесен в Министерския съвет за разглеждане, преди да вземе евентуално решение за извършване на обстойно предпроектно проучване за необходимостта от още два блока.

От съобщението на МИЕТ не става ясно точно каква работа ще извършват българските и френските експерти по възможността за нови ядрени мощности.

Удължаването на живота на V и ІV блок на АЕЦ „Козлодуй" и съхраняването и рециклирането на отработеното ядрено гориво също са част от дейностите с потенциал за партньорство по меморандума, припомниха от ведомството..

Партньорство с една от водещите ядрени компании в Европа и света е важно за усъвършенстването на технологиите в ядрената енергетика и прилагането на новите международни правни рамки в сферата на безопасността в развитието на българската ядрена програма, подчертал пред домакинята си министър Трайков.

От своя страна Ан Льовержон е заявила, че модернизацията на съществуващите и изграждащите се ядрени централи е напълно постижима задача.

Ескалацията в цената на базовия договор за АЕЦ “Белене“, която в момента се обсъжда между българската и руската страна, не се дължи на промяна в стойността на извършените от “Арева“ дейности, обяснила Льовержон. По думите й компанията не е променяла цените за дейностите, които извършва като подизпълнител по ядрения проект от 2008 г. досега. Президентът на “Арева“ подчертала подкрепата си за България в желанието й да бъде силен партньор в прилагането на европейски стандарти за ядрена сигурност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7015 |04.05.2011 “Кингс Табако” налага новите тенденции в цигареното производство . 12| 4689 |18.11.2010 М. Димитров: Хората сами да решават за пенсионните фондове . 2| 4852 |03.11.2010 Кабинетът гласува новите осигуровки . 6| 5100 |14.10.2010 Борисов: След магистралите идва ред на новите самолети

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads