Реклама / Ads
1| 4856 |22.04.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бизнесът скочи срещу новите цени на тока през април

.
Нови неочаквано високи цени на тока на свободния пазар отбелязва бизнесът от април. Това беше и причината за извънредна среща между работодатели, синдикати с премиера и министри, която се състоя днес в Министерския съвет.
 

Цената на тока на свободния пазар ще се увеличи отново след като падне таксата за износ, категорични са както от бизнеса, така и представителите на държавата.

Валентин Николов, председател на енергийната комисия към НС: Просто ще вземат от нас по-евтината енергия, която произвеждаме, за съжаление, това ще окаже натиск и при всички случаи трябва да се набележат мерки и точно това разисквахме.


Според бизнеса логичното решение на този проблем е да отпадне и такса внос, за да могат нашите компании да внасят ток на по-ниски цени. Държавата ще обмисли тази опция. Работодателите предупреждават, че ако не бъде взето решение, няма да могат да увеличават заплати тази година.

 

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България заяви  по БНТ: Многото проблеми, които се струпаха и с касовите апарати наредбата, с предстоящите тол такси, а сега и цената на електроенергията ще направят така, че ще бъде много трудно да изпълним обещанието, което сме дали за несимволично увеличение на заплатите.


От бизнеса изтъкнаха и факта, че на нашата борса се предлага много малко ток, според енергийното министерство, обаче това не е точно така.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Имайки предвид това, че на нашата борса предлагаме единствено и само българските производители, българската борса стои много добре на фона на това предлагане, което ние можем да осигурим.
От ведомството все пак предвиждат с последните промени в закона за енергетиката, които ще бъдат финализирани до две седмици да се разшири кръга на производителите на ток, които продават на борсата.

От бизнеса настояват още Комисията за енергийно и водно регулиране вече да не определя в последния момент новите цени на електроенергията както за бита, така и за бизнеса, а месец предварително.

 

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Нещо, което искаме от години от правителството, да се разширява и въвеждането на дефиницията енергийно бедни, които да бъдат директно подпомагани, а не тези, които си топлят басейните с евтин ток.
Проблем, който днес е бил поставен от синдикатите, е бъдещето на заплашената от фалит държавна ТЕЦ "Марица изток 2".

 

Теменужка Петкова, министър на енергетиката заяви:  Обединихме се около това, че трябва да търсим пътища, начини, за да съхраним работата на ТЕЦ "Марица изток 2", защото ако този производител на електрическа енергия не съхранява своята дейност - това действително ще доведе до дефицит на пазара и до покачване на електрическата енергия.
След Великден се очаква окончателното решение на Брюксел дали държавата може да подпомогне теца с 200 млн. лева или не.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5902 |09.04.2019 Три фирми ще подадат оферти за новите бойни кораби? . 10| 11228 |07.02.2019 Бизнесът бесен заради смяната на касовите апарати . 1| 5435 |10.01.2019 Бизнесът: Високата цена на тока е бедствена и манипулирана . 13| 7693 |25.12.2018 Бизнесът: Губим около 400 милиона лева на ден от почивните дни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads