Реклама / Ads
4| 6710 |28.06.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

"Булгаргаз" и "Газпром" договарят цената на газа

.
Срокът на новия договор за доставка на руски природен газ ще зависи от цената, която се постигне в преговорите между “Булгаргаз“ и “Газпром“. Това обяви изпълнителният директор на българския обществен газов доставчик Димитър Гогов пред журналисти днес.

“Ако цената е благоприятна, може и за по-дълго, ако не е, явно е, че ще бъде и за по-кратко“, заяви Гогов. По думите му в момента се работи по изчистване на текстовете на бъдещото споразумение.

Сегашните договори с тримата контролирани от “Газпром“ доставчика - “Овергаз“, “Винтерсхал“ и “Газпром експорт“, изтичат в края на 2012 г. Българската страна поиска бъдещият контракт да е само с дъщерната на руския монополист“ “Газпром експорт“, като според подписаното миналото лято във Варна споразумение с “Гапром“ параметрите на договора трябва да станат ясни до края на юни 2011 г.

Преди да бъде отстранен от поста си обаче бившият зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев заяви, че България ще иска да направи анализ за алтернативни доставки на газ преди да сключи нов дългосрочен договор. Според него по-добре е да се подпишат краткосрочни документи, които да гарантират синьото гориво до въвеждането в експлоатация на газовите връзки с Румъния и Гърция в края на 2014 г., които ще осигурят газ и от Каспийско море, Египет, Катар и други държави.

Гогов заяви, че вече е ясно кои ще са параметрите, по които ще се смята цената на газа. Едва ли обаче до края на юни ще има проект на нов договор за доставка на природен газ от Русия, призна шефът на “Булгаргаз“ след обсъждането на цената на природния газ от юли 2011 г.

Докато общественият доставчик иска повишение на тарифата от 6.9 процента, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) смята, че поскъпването трябва да е 4.7 на сто.

От газовата компания обаче обясниха, че задържането на ръста на цената ще им докара не само финансови, но и ликвидни затруднения, заради несъбрани вземания от клиентите си. “Булгаргаз“ има да си прибира над 117 млн. лв. от топлофикациите, от които близо 70 млн. лв. се падат на столичното парно за просрочени текущи борчове.

Това означава, че дружеството може да няма възможност да заплати авансово на “Газпром“ необходимото му количество суровина.

Множеството несъбрани вземания вероятно ще доведат до преосмисляне на програмата за съхранение на природен газ за зимата. “Като не можеш да заплатиш определено количество, не го взимаш“, коментира Гогов.

Това обаче застрашава осигуряването на газови запаси за страната в случай на проблем с доставките, тъй като след септември вече не може да се нагнетява газ в хранилището в Чирен, защото то започва да работи в режим на черпене на резерви за отоплителния сезон.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4793 |10.06.2011 Скача цената на газа, но не със 7% . 26| 6012 |19.05.2011 Г. Първанов: Не бива младите майки да плащат част от цената на кризата . 3| 11157 |05.05.2011 Завишили цената на „Набуко” с до 15 млрд. € . 3| 5200 |07.04.2011 Тр. Трайков: Цената за "Белене" не е обсъждана в Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads