Реклама / Ads
4| 5689 |11.04.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Чужди фирми питат как да инвестират у нас

.
От началото на година се забелязва повишаване на инвеститорския интерес към България. Това заяви Борислав Стефанов, директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ), цитиран от агенция Фокус.
 

В първите няколко месеца на миналата година почти са липсвали запитвания за информация за България, сега от началото на 2011 година има около 50-60 фирми, които са се свързали с Българската агенция за инвестиции, уточни Стефанов. И добави, че има и такива, които планират да изпратят свои представители и то на високо ниво на посещение у нас - в сферата на химическата промишленост, на здравеопазването, в аутсорсинга.

"Всички тези запитвания са свързани с разкриване на нови работни места. В сферата на промишлеността те обикновено са повече, доколкото става въпрос за мениджърски позиции, за квалифицирана, неквалифицирана работна ръка и т.н. По принцип всички тези инвестиционни проекти са свързани с разкриването на 50-100-200, дори и повече работни места. Така или иначе инвестиции, особено в сферата на производството и в някои определени видове услуги, най-видимо е това при аутсорсинга, определено водят до разкриването на много нови работни места, освен това те са по-устойчиви, което също е важно за нас.

В предишни години, когато повечето инвестиции бяха в недвижимости или в търговия, там също се разкриват много работни места, но проблемът е, че те не са толкова устойчиви. Видяхме как в годините на финансовата криза почти всички тези работни места бяха закрити, докато тези, които са в производството, са доста по-неподатливи на такива процеси", каза той.

"Преценката на евентуалната инвестиция се прави първоначално, без да се посещават някакви държави. Факторите, които влияят, са финансовата сфера, политическата и икономическата стабилност, цената на труда и т.н. След това вече, когато се сведат до три-четири държави, тогава евентуално се организират посещения, за да може да се запознаят на място. Колкото и да е голяма фирмата, наблюденията ми са, че винаги се интересува от държавната подкрепа, финансови субсидии, било то чрез някакви административни мерки и обикновено това също е тема на разговор. Решението е сложно, затова и инвестициите са едно от икономическите показатели, които най-трудно се поддават на някакво прогнозиране. Трудно е да се каже, ако цената на труда в България е три пъти по-ниска, но пък в друга държава се предлагат субсидии за X млн. евро, които тук не се предлагат, кой от тези фактори надделява", каза Стефанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5554 |29.03.2011 Канят БГ-фирми в менте каталог . 6| 4792 |15.03.2011 Чуждите инвестиции у нас са се увеличили с 81% . 3| 5331 |31.01.2011 Дават 11 фирми на прокурор, не плащали заплати . 6| 5281 |21.01.2011 Фирмите и държавата ще подпомагат тютюнопроизводителите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads