Реклама / Ads
22| 6751 |24.02.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Далавера с подмененото гориво на АЕЦ!

.
„ИКАР-В” е абревиатура от първите букви на имената на АЕЦ босовете И - Иван Генов- изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй” К - Кирил Николов- заместник-изпълнителен директор А - Александър Николов- директор по производство Р - Румен Иванов- управител на фирма „Квант инженеринг” В - Васил Хаджиев- ръководител на управление в АЕЦ „Козлодуй”
Фирма, регистрирана на името на петима ексшефове от АЕЦ „Козлодуй”, е препирала парите от подмененото ядрено гориво от рециклиран уран, за който алармира преди време ядреният физик Георги Котев. Това научи вестник „Торнадо” от свои източници. Създаването на „ИКАР-В”, чието име е абревиатура от имената на бивши босове от централата (виж карето), съвпада точно с внедряването на горивото от ново поколение от Русия. Фирмата пералня е регистрирана на 18 март 2004 г. с първоначален уставен капитал 50 000 лева. Същата есен руската компания ТВЕЛ доставя първата партида от новия вид гориво и 12 касети са заредени в реактора на VІ блок като начало на поетапния преход. Вероятно в резултат на успешния старт на начинанието се появява и първият солиден финансов бонус за организаторите. Изведнъж, на 20 декември 2004 г. уставният капитал на „ИКАР-В” е увеличен от 50 000 на 400 000 лева, а през следващата година нараства с още 100 хиляди, алармира ядреният физик Георги Котев. Той от години се бори да докаже огромната измама в „Козлодуй” и щетите, които е понесла държавата.

Поетапното заменяне на старото гориво е в пълен ход и през следващата година в двата реактора са заредени само касети от новия вид. В края февруари 2006 г. славната петорка от началници решава да се почерпи за добре свършената работа и заминава на двуседмична екскурзия в Аржентина и Бразилия, с включено участие в карнавала в Рио де Женейро, заедно със семейните си половинки. Точно по това време се случва и един от най-рисковите инциденти в историята на АЕЦ „Козлодуй”, свързан с отказ от падане в активната зона на един от двата реактора на 22 от общо 61 органа за регулиране, разказа Котев пред „Торнадо”. Блокът е спрян за 10 дни, загубите са над 10 милиона лева, а наказани отговорни лица за инцидента няма. През същата година в реакторите и на двата големи блока отново са заредени само касети от новия вид. Приблизителното им съотношение спрямо старите вече е около 50:50%.

На 8 февруари 2007 г. е създадена нова фирма- „ИКАР ТУР” ООД с разнообразен предмет на дейност, предимно туризъм и търговия. Това дружество е със значително по-скромен капитал- едва 5000 лева. В него 80% са собственост на „ИКАР-В”, а останалите 20% на лицето Ирена Минчева Иванова. По същото време вече започват да се забелязват първите безпрецедентни разминавания между прогнозата и реалните показания от експлоатацията в продължителностите на горивните кампании и на двата блока. Разликата продължава да расте през следващите месеци и години до пълното зареждане на двата реактора само с ново съмнително гориво. Точно когато цялата история започва да се размирисва, във фирмената история на „ИКАР-В” се случва прелом. Вместо четиримата най-високопоставени служители в „Козлодуй”, като управители на фирмата са назначени съпругата и децата на съдружниците Кирил Николов и Александър Николов.

Според ядрения дисидент Котев парите, които са изпрали „ИКАР-В” и „ИКАР ТУР”, са по-малката част от целия келепир
като основната маса е отишла за политици, които прикриват подмяната на горивото. „Да не се заблуждаваме от размера на регистрирания уставен капитал на дружествата. Ако посетите сайта на „ИКАР ТУР”, ще се убедите, че разгърнатата от тях дейност (буквално в световен мащаб) не може да се поддържа с 5000 лева, трябват много повече. Което автоматично означава, че зад 500-те хиляди лева капитал на „ИКАР-В” реално се въртят десетки милиони”, коментира физикът.

Разследващите експерти на хранилка в централата
Всички членове на назначената от енергийния министър Трайчо Трайков „независима” комисия, която трябва да провери сигналите за корупционни практики и доставка на рециклирано гориво, се оказват икономически свързани с централата. И четиримата физици работят по проекти и договори с „Козлодуй” и от финансова гледна точка са в конфликт на интереси.
Доц. Ивайло Христосков и доц. Петко Петков се трудят по граждански договор по поръчка от 2009 г. за АЕЦ-а за софтуер за пресмятане на неутронно-физични характеристики на стойност 600 хил. лв. Другият експерт - Ани Вълчков, който е и председател на съюза на физиците в България, е служител на разследваното предприятие от 1991 г., но в заповедта на министерството истинската му длъжност не се споменава. Четвъртият член на контролния орган - Пламен Мишев, също има договор с Първа атомна. Всичко това дава основание на специалистите да смятат, че експертизата на комисията ще бъде манипулирана. Същевременно ядреният експерт проф. Георги Касчиев обяви скандално, че отказва да участва в комисията. Той е изпратил писмо до министър Трайков, в което посочва, че обхватът на проверката е изключително стеснен и не се предвижда изслушване на Котев, както и взаимодействие на експертния състав с него. Спецът по енергетика е категоричен, че в състава на комисията няма нито един независим член, като доказателство за това е проведеният от него телефонен разговор с един от членовете й. Касчиев твърди, че той се е оказал напълно незапознат с част от тезите на ядрения физик Котев, и нарекъл твърденията му “бълвоч”.


Министър замазва измамата
Преди две години ядреният физик Георги Котев напусна България и АЕЦ „Козлодуй”, където е работил дълги години в областта на пресмятанията на характеристиките на реакторите. По изчисленията му до момента страната е ощетена с над 500 млн. евро. Причината е, че вместо свежо гориво за АЕЦ, от Русия ни изпращат рециклирано старо, което е значително по-евтино и представлява опасност за ядрената сигурност. Според Котев в схемата са замесени фирми посредници между АЕЦ и руския доставчик на гориво „ТВЕЛ“.

Още през 2007 г. от ДАНС се свързват с ядрения физик и започват работа по съмненията за нередностите с боравенето с горивото в централата. Физикът твърди, че офицерите са знаели повече и от него за извънкласните фирмени дейности на шефовете на АЕЦ-а, но са отказали да довършат разследването. Шокиращите разкрития му навлякоха огромни неприятности, натиск и заплахи за живота. В средата на юли 2010 г. той започна гладна стачка срещу ядрената мафия в центъра на Брюксел, но по-късно я прекрати след декларираната готовност от Министерството на икономиката и енергетиката за изясняване на случая.  След повече от две години емиграция в европейски страни в края на миналата година Котев се прибра, за да представи на министър Трайчо Трайков над 100 страници документи, в които има ясни следи за подаване на тенденциозна и невярна информация, манипулиране на фактите и опит за прикриване на престъпление за милиони евро.
Тогава министър Трайков призна за съществуването на енергийна мафия в страната и декларира готовността си да се бори с нея. Няколко седмици по-късно обаче той обяви назначаването в борда на директорите в АЕЦ „Козлодуй” на същия Александър Николов, който е бил директор по производството в централата по време на подмяната на горивото и е съучредител на скандалната фирма „ИКАР-В”.

Деница Александрова
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5559 |05.01.2011 Актуализират стратегията за ядреното гориво и отпадъци . 29| 10588 |04.01.2011 Олимпи Кътев замесен в далавера с имот . 0| 5128 |12.04.2010 Контролират цистерните с гориво с GPS - системи . 3| 5618 |28.07.2009 greshka31

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads