Реклама / Ads
2| 4801 |12.11.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Държавата отказа да цифровизира БНР и БНТ

.
Александър Цветков
Единственото решение за преминаване на БНТ и БНР към цифрово излъчване в условията на финансова криза, е да се обяви конкурс, в който да участват 100 процента частни компании. Това заяви на пресконференция днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

Министър Цветков обяви предложението на работна група към министерството (МТИТС) да бъде отменен Законът за публичното радиоразпръскване. Техният аргумент е, че приетият през май 2009 г. Закон за публичното радиоразпръскване ангажира държавата с огромни разходи за изграждане и поддържане на мрежи (т. нар. мултиплекси) за разпространение на програмите на БНТ и БНР. Той беше остро критикуван заради непрозрачния начин, по който бе приет, както и поради изкуственото разделение на преноса от излъчването, което противоречи на Закона за електронните съобщения. Текстове, които налагаха това ограничение бяха отменени от Конституционния съд.

МТИТС предлага цифровото разпространение на програмите на БНТ и на БНР да бъде регламентирано в законите за електронните съобщения и за радиото и телевизията, съобщи пресцентърът на ведомството. Ще отпадне ограничението едно частно предприятие да реализира преноса и излъчването на програмите. По този начин се осигурява възможност за реализиране на икономия от мащаба и съответно по-нисък разход за предоставяне на услугите.

Собственикът на обществената мрежа за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване ще бъде задължен да разпространява сигнал в цялата страна. Така ще бъдат защитени правата и интересите на тези 30 на сто от българите, които гледат само ефирна телевизия поради липсата на търговски интерес да бъдат изграждани мрежи в малките и отдалечени населени места.

Държавата ще предприеме и мерки за популяризиране на ползите от цифровите телевизии и радио. Ще бъде осъждан и работещ модел за подпомогне хората в неравностойно положение и социално слабите, като бъде поета част от цената на устройството, което те трябва да си купят, за да могат да приемат цифровите програми на старите си аналогови телевизори.

Въвеждането на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване е обвързано с използване на приставки за приемане на цифрова телевизия. Предишното правителство не е предприело стъпки за решаване на въпроса с подпомагане на гражданите в неравностойно положение, които ще нуждаят от устройства, за да гледат цифрова телевизия на по-старите аналогови приемници.

Министър Александър Цветков изпрати днес писмо до министъра на културата Вежди Рашидов за създаване на работна група за спешно предлагане на мерки. В нея трябва да участват представители на МТИТС, Министерството на културата, Министерството на финансите, Министерството на труда и социалната политика, Комисията за регулиране на съобщенията, Асоциацията на българските телевизионни и радио-оператори (АБРО), Асоциация Телекомуникации.

Според МТИТС един от най-работещите варианти е мултиплекс предприятията да субсидират устройствата за социално слабите, а държавата да намери механизъм да компенсира фирмите. Например с намаляване на таксите за ползване на радиочестотен спектър за определен период, предлагат още от ведомството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4566 |10.11.2009 ЧЕЗ отново се опитва да надцака държавата . 2| 4670 |08.11.2009 Прецака ли държавата земеделските производители? . 5| 4620 |15.10.2009 Свой човек в управата на БТК иска държавата . 0| 4675 |24.08.2009 Сделка за милиони сключи държавата с Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads