Реклама / Ads
3| 6530 |10.02.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Документите за "Хемус" и "Марица" готови през март

.
До 15 март ще е готова апликационната форма на отсечката от магистрала "Хемус" - Околовръстен път – гара Яна. Това съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Божидар Йотов, който със заместника си Лазар Лазаров представи доклад за дейността на АПИ за 2010 година.
 

В близките дни регионалният министър Росен Плевнелиев трябва да назначи трети член на УС на АПИ след освобождаването на Клаус Дитер Щолле от 1 януари,.тъй като ангажиментът му към пътната агенция се изчерпал с построяването на магистрала "Люлин".

До края на март ще е готова и документацията за еврофинансиране на двата лота на магистрала "Марица" и на пътя Кърджали – Подкова.

За да ускори работата по апликационните форми на европейските магистрални проекти, регионалното и транспортното министерства са възложили на фирма "Аеком" да извърши анализи на трафика и на разходите и ползите. Компанията е разработвала Общия генерален план на транспорта. Новият договор с "Аеком" е за 1.95 млн. лева без ДДС.

Компанията ще работи и по апликационните форми за магистралите "Струма", "Черно море" и "София – Калотина".

Липсата на апликационни форми, чието одобрение от ЕК осигурява реалното еврофинансиране за магистралите, е основната причина за критиките на Брюксел към пътната агенция, коментира Йотов. Доскоро нямаше осигурено еврофинансиране за нито един проект и въпреки многото работа, която сме свършили през изминалата година, в Брюксел изглеждахме зле, каза още шефът на АПИ. По думите му критиките за слабия административен капацитет на агенцията са основателни, но "не можеш да си купиш добри кадри, без да им предложиш добро заплащане".

АПИ отчете, че степента на изпълнение на строителните дейности по магистрала "Тракия" към края на годината в участъка Стара Загора-Нова Загора е 22%, на Нова Загора-Ямбол - 16 %, а при Ямбол-Карнобат има около 10 % усвояемост.

За лот 1 на магистрала "Марица" са купени 44 документа за участие в търга за строителството, а за строителен надзор - 18. За втория лот на магистралата са купени 33 документа за строителство, а офертите се отварят на 18 февруари. За надзор са купени 15 документа, а офертите ще се отварят на 1 март. За търга за Кърджали-Подкова са купени 16 броя тръжни документи.

Активизиралото се свлачище в края на миналата година в района на магистрала "Люлин" не би трябвало да забави пускането за движение в посока Перник-София, насрочено за 15 март, каза още Божидар Йотов.

Размерът на свлачището е около 100 декара и няма опасност то да засегне пряко трасето на пътя. Геоложка фирма работи по проект за овладяването му, който трябва да приключи в рамките на срока за строителство на магистралата.

Лазар Лазаров каза, че освен лот 31 – втората част от южната дъга на околовръстното, всички останали пътни проекти от Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР), са временно спрени. Причината е лошите метеорологичните условия. Строителството ще се възобнови, когато в продължение на 10 дни температурите са над 5 градуса. Тези условия са регламентирани в Закона за устройство на територията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6925 |01.12.2010 Плевнелиев: Строим "Марица" с 9 млн.лв. по-малко . 2| 4951 |16.09.2010 КНСБ готови за протести срещу пенсионната реформи . 4| 6488 |20.08.2010 Русия готова с документите за "Белене", на ход е България . 2| 6953 |24.06.2010 Строим още две магистрали - "Струма" и "Марица"?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads