Реклама / Ads
6| 5849 |18.05.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

"Доверие" купува Токуда банк

.
Токуда банк
“Доверие обединен холдинг” до края на годината най-вероятно ще бъде новият собственик на Токуда банк. До месец Комисията за защита на конкуренцията, която е образувала производство за изследване на ефекта от концентрацията между най-големия приватизационен фонд у нас и финансовата институция на японския магнат Торао Токуда, ще трябва да се произнесе по сделката.
Предварителният договор между купувача и продавача за придобиване на мажоритарния пакет акции е бил сключен през месец март, припомня “Капитал”. Тогава “Доверие обединен холдинг” обяви чрез фондовата борса, че дъщерното му дружество “Индустриален холдинг Доверие” е сключило предварителен договор за придобиване на 99,53% от капитала на търговско дружество, което не бе обявено.

Според осведомени обединеният холдинг “Доверие”, който има над 148 хиляди физически и юридически лица акционери, сред тях български компании и инвеститори от Германия, Австрия, Холандия, САЩ, Гърция, вече е внесъл в БНБ необходимите документи. Изчаква се законовият тримесечен срок за одобрение от националната банка.

„В този момент, в който публиката в България е особено чувствителна на тема банкова стабилност и спазване на финансовите правила, ще се съобразим напълно с решенията на антимонополния регулатор и на БНБ. Репутацията на всеки един от акционерите ни се дължи основно на това, че в бизнеса спазва строго законите в страната”, коментира председателят на Надзорния съвет на “Доверие обединен холдинг” Радосвет Радев.

“Доверие” обединява два големи холдинга – „Доверие капитал”, собственик на веригата “Мосю Бриколаж”, и Индустриален холдинг „Доверие”, който се занимава с придобиване, управление и продажба на активи и финансиране на дейността на компаниите на групата.

Купувач на банка „Токуда” е точно индустриалният холдинг, в чието портфолио влизат предприятията “Марицатекс”, “Хидроизомат”, “Биляна трико”, “Българско вино” и други български компании.

“Доверие” бе и най-големият фонд, създаден при старта на масовата приватизация у нас през 1996 г. – над 250 хиляди акционери вложиха своите бонове в него.

Според собственика на Дарик радио инвестицията във финансова институция е напълно естествена, тъй като всички предприятия в обединения холдинг за близо 20 години станали нетни донори на банковата система. “Закупуването на банка “Токуда” отговаря на средносрочните и дългосрочните цели на нашия холдинг”, коментира още Радосвет Радев.

Токуда банк е една от най-малките финансови институции у нас и притежава активи за близо 450 милиона лева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6420 |18.11.2014 Я. Стоилов: Банки са изкупували кредити от банки преди проблемите? . 11| 5811 |14.09.2014 Братя, купувайте олио! Задава се криза . 1| 7885 |27.07.2014 Купуваме по-скъпи ябълки, кайсии и лимони . 6| 7720 |08.05.2014 Tретият богаташ на света купува “Мтел”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads