Реклама / Ads
4| 9593 |31.08.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

”Дунарит” плати дълга си към КТБ и отряза мераците за национализация

.
Русенското оръжейно предприятие ”Дунарит” финтира опитите на държавата да го придобие като плати дълга си към фалиралата Корпоративна търговска банка, който в началото на седмицата бе придобит от Държавната консолидационна компания.
 
Дружеството е погасило вземанията от 24 млн. евро, като платената сума, заедно с лихвите, е около 50 млн. лв., заяви директорът на военния завод Кръстю Кръстев пред "Медиапуул".Преводът е станал със собствени средства на дружеството, които са от реализация на оръжейна продукция.

"Платеното сега задължение не е било изискуемо, но решихме да го погасим, защото срещу нас вече стои държавата, а не разни офшорки, и знаем на кого плащаме“, каза Кръстев.

От думите му стана ясно, че досега дружеството не е искало да плаща по тази заем от КТБ, прехвърлян през цесии на различни фирми, защото по времето на най-силната атака срещу предприятието е бил на "Виафот Лимитед“, регистрирана на Британските Вирджински острови и свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Виафот“ през юли продаде вземането си от "Дунарит“ на българската фирма "Дипи“, чийто собственик също се занимава с оръжеен бизнес. Той обаче го продаде на синдиците на КТБ срещу неясно какви активи, собственост на банката. Те на свой ред го прехвърлиха на ДКК, която разчиташе да купи предприятието чрез публична продан, обявена от избрания преди два дни прокурист на завода по настояване на министъра на икономиката Емил Караниколов.

Плащането на кредита, освен че спира възможността държавата да купи предприятието и да увеличи оръжейните си активи в момент на силен ръст на износа на българска военна продукция с 60 на сто през 2016  г., но и също така би трябвало да окаже благоприятно въздействие върху едно от съдебните дела за собствеността на завода, породено именно от въпросното погасено  вече вземане. На негова база претенции срещу вписването на собствеността на фирмата "Емко“ на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев имаше "Виафот“ и това сега би трябвало да отпадне като проблем.

Върху акциите на "Дунарит“ обаче има запор и заради искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество държавата да получи 91 на сто от акциите на военния завод заради водените срещу бившия банкер Цветан Василев дела за източване на собствената му КТБ.

Предстои да се види какво ще е развитието в тази посока, но според Кръстев плащането на кредита и назначаването на прокуриста в "Дунарит“ трябва да осигури спокойствие в дейността на предприятието, докато съдът си разглежда делата.

Шефът на русенското предприятие не пожела да коментира откъде идва разликата между платения сега дълг за около 50 млн. лв. и обявените от Караниколов уредени от държавата изискуеми кредити за 67 млн. лв. Предстои да се види и какви ще са ходовете на държавата по казуса.

На Кръстев, на останалите двама членове на борда на директорите на "Дунарит“, както и на собственика на "Емко“ Гебрев са повдигнати обвинения за източване на предприятието в полза на Цветан Василев, но от прокуратурата все още официално не са съобщавали нищо по въпроса
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3956 |30.08.2017 Бивш шеф на ВиК плати 100 000 лв. за конфликт на интереси . 1| 5439 |11.08.2017 80 000 лева ще плати НЕК за ремонта на язовир ”Цанков камък” . 0| 6065 |14.08.2017 Каракачанов разчита на Комисия в парламента за вдигане на военните заплати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads