Реклама / Ads
0| 5074 |15.02.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дупката в текущата сметка достигна 16 на сто, ЕС разтревожен

.
Икономическият ръст на страната е съпроводен и с дефицитът по текущата сметка, който достигна за миналата година рекордни стойности от 16% от БВП или 3,9 млрд. евро. Те надминаха всички възможни очаквания, като най - песимистичните на финансовата министерство бяха за 15%. При последната мисия на МВФ прогнозите бяха да остане висок, но максимум до 14 процента от БВП.
 
Техните опасения бяха, че нарастването на търговския дефицит ще повлияе на чуждестранните инвеститори и те има вероятност да се отдръпнат от страната.
Като цяло този дефицит в текущата сметка се смята за един от сериозните макроикономически проблеми на страната. За сравнение през 2005 г. той беше 11,3 на сто.
Много български макроикономисти обаче са на мнение, че големият дефицит по текущата сметка не е тревожен. Според Чавдар Николов дефицитът нараства, дърпан от чуждестранните инвестиции плюс увеличаването на външната задлъжнялост на частния сектор и това генерира импорт.
По думите му катастрофа при толкова високи резерви на БНБ не може да настъпи.
По статистически данни страната ни винаги е имала дефицит по текущата сметка освен една единствена година и това е 1996 г.
“Това което ни препоръчват международните институции - да увеличим излишъка по държавния бюджет не е правилно. Напротив трябва да се опитаме да реинвестираме излишъка в инфраструктура и по този начин да си стабилизираме икономиката”, казва той.
Въпреки тези мнения големият дефицит по текущата сметка продължава да тревожи ЕС, като проблем, който може да разклати макро-икономическата стабилност на страната. В тази връзка Орешарски заяви миналата седмица, че за да се пребори България с този проблем трябва да продължи да контролира изкъсо публичните си разходи и да снишава темпа на инфлация.
В последния си доклад Световната банка отчете, че България е на челно място сред 10-те нови членки на Европейския съюз по размер на преките чуждестранни инвестиции като процент от БВП. Според анализаторите на Световната банка привлечените инвестиции спомагат за повишаване производителността на икономиката и позволяват на страната да покрива високия дефицит по текущата сметка на платежния баланс.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 1309 |06.12.2023 Важни аспекти при теглене на бързи кредити . 7| 2788 |05.12.2023 Асен Василев за продажбата на "Лукойл": Радвам се, че потвърдиха нашата информация, няма да има криза за горива . 7| 12228 |04.12.2023 Експертът Пламен Павлов: Има драстичен спад на потреблението на природен газ у нас, в Турция е обратното . 1| 5082 |01.12.2023 Сафари в Шри Ланка – заслужава ли си?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads