Реклама / Ads
2| 6406 |28.05.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Душан Рибан, управител на „ЧЕЗ ЕСКО България“ ЕООД: ЧЕЗ ЕСКО България предлага успешни решения в условията на финансова криза

.
Душан Рибан
Г-н Рибан, двумесечното извънредно положение в страната предизвика затруднения и дори фалити за някои бизнеси, за други обратно - допълнителни възможности. Как стоят нещата за ЕСКО услугите?
 

Действително последните два месеца се превърнаха в сериозно предизвикателство за бизнеса. Наложи се всички да променим начина си на работа, за да не допуснем компромис с опазването на здравето на служителите и клиентите си, но да запазим качеството на изпълнение на услугите и поетите от нас ангажименти.


Щастлив съм да споделя, че независимо от забавените доставки на оборудване и ограничените възможности за работа и придвижване, които създадоха проблеми на бизнеса в глобален мащаб, ЧЕЗ ЕСКО България няма забавяне при реализацията на нито един от проектите си в ход като следствие от корона-кризата. Всъщност, в този период успяхме да завършим и въведем в експлоатация 5 енергийно-ефективни проекта за клиенти на ЧЕЗ Трейд, сред които „Нидекс“ ООД – фотоволтатаична централа с мощност 159 kWp, „Пиринпласт“ АД - фотоволтатаична централа с мощност 415 kWp и „Национал 7“ ООД - фотоволтатаична централа с мощност 307 KWp.


Убеден съм, че ЕСКО услугите спадат към втората група бизнеси – тези, за които възможностите се увеличават. В условията на финансова криза редуцирането на разходите е във фокуса на всяка компания, а енергийно-ефективните услуги отговарят на тази необходимост и могат да предложат много повече.


.
„Национал 7" ООД - фотоволтатаична централа с мощност 307 KWp


Глобалните тенденции в енергийния сектор в последните години са насочени върху изразходването на ресурсите и създаване на стратегии за адаптация към промените. Необходимите технологии стават все по-достъпни и усъвършенствани, напредва и преходът от традиционна енергетика към децентрализация, декарбонизация и дигитализация. За енергоемките предприятия той е съществен фактор, определящ тяхната конкурентоспособност. Все повече компании инсталират собствена мощност, за да намалят риска от колебания на цените на енергията, да си осигурят по-голяма независимост на снабдяване и възможности за бъдещи печалби.


Енергийно-ефективните мерки в сферата на ОВК (отопление, вентилация, климатизация), осветление и индустриалните системи могат да осигурят намаляване консумацията на електроенергия с до 60%, наред с екологичните ползи и комфорта.


.
„Нидекс" ООД – фотоволтатаична централа с мощност 159 kWp


Действително всеки бизнес по време на криза се стреми да оптимизира разходите. Но ще бъдат ли готови компаниите да заделят средства за инвестиции?

 

ЧЕЗ ЕСКО България е една от малкото компании на българския пазар, които могат да предложат пълен инженеринг, включително финансиране на енергийно ефективни проекти. . При това моделът на финансиране, който предлагаме, осигурява на клиентите ни незабавно намаляване на разходите за електроенергия - още по време на изплащане на инвестицията (обикновено 7 години). По-съществено е спестяването за оставащите години полезен живот на оборудването - ако говорим за фотоволтаична централа например, още 18 години..


Много от нашите клиенти разчитат на нас за финансиране и цялостно изпълнение на своите проекти и до момента.


Предлагаме цялостни решения на клиентите си – анализираме конкретните им нужди, финансираме при необходимост, доставяме и монтираме оборудването, грижим се за всички съпътстващи разрешително до въвеждане в експлоатация на съоръженията, така да се каже „до ключ“.


Опита на екипа, доказаните партньорства и качествено оборудване ни позволяват да поемем финансовия и технически риск на проектите, които управляваме – това от своя страна дава възможност на клиентите ни да се съсредоточат върху основния си бизнес, докато ние работим за оптимизиране на техните разходи за електроенергия.

 

Компании от кой сектор се обръщат най-често към Вас и какви са предпочитаните енергийно-ефективни мерки?

 

Наши клиенти са индустриални компании, малки и средни предприятия, общини, както и строителни компании и компании за управление на сгради – от жилищни и административни сгради до болници и училища.


.
„Пиринпласт" АД - фотоволтатаична централа с мощност 415 kWp


Благодарение на отличното си сътрудничество с ЧЕЗ Трейд България и ЧЕЗ Електро България, за три години ЧЕЗ ЕСКО България натрупа портфолио от 53 проекта, част от които в процес на реализация.


Разработваме за клиентите си индивидуални решения в следните основни направления: осветление - сградно, улично, производствено; отопление, вентилация и климатизация; когенерации и системи за оползотворяване на отпадна топлина; индустриални системи като електрически двигатели, инвертори, компресорни станции, помпени станции и др.; изграждане и експлоатация на ВЕИ централи.


Най-предпочитани от клиентите ни са проектите за изграждане на фотоволтаична централа, в повечето случаи - за собствена консумация. Съвместно с ЧЕЗ Трейд и ЧЕЗ Електро ЧЕЗ ЕСКО България реализира общо 20 проекта за изграждане на фотоволтаични централи с обща мощност 3.4 МWp - от тях 1,2 МWp са вече в експлоатация.

 

Въприсите зададе: Наташа Русенова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7416 |02.04.2020 Управителят на БНБ: Прилагаме три мерки заради COVID-19 . 26| 13979 |19.04.2019 Дръпнаха шалтера в ”Лукойл”, Валентин Златев вече не е управител за България . 10| 7728 |04.01.2019 БНБ си вдигнаха заплатите, управителят ще взема 16 849 лв. на месец . 0| 6450 |14.07.2015 Димитър Радев е новият управител на БНБ, ДПС напуснаха преди избора му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads