Реклама / Ads
37| 12775 |23.06.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Експертът Георги Котев: АЕЦ ”Белене” е обречена да гръмне през нашите джобове

.
Това не ми го говорят звездите, а Електроенергийния системен оператор (ЕСО) през показанията си за натоварването на системата тази нощ, 21-ви юни, и по-специално делът на АЕЦ ”Козлодуй” в общия производствен микс.

Виждате ли червения сегмент на "поничката"? Това е делът на АЕЦ-а в общото производство, малко след 1 часа тази нощ. Това означава, че ако имахме още една действаща АЕЦ "Белене" то само двете атомни централи щяха да задоволяват над 110% от нуждите към този момент, които включват както вътрешно потребление, така и износ.

 

Знаех че този дял ще продължи да се увеличава, но заради късния час предпочетох да си легна, да спя. Независимо от това нека видим, какво се е случило по-късно през нощта.


.

 

Така от друг достоверен източник научаваме, че към 2:30 часа през нощта делът на АЕЦ "Козлодуй" в общия производствен микс е бил 56,27%. Това означава, че ако имахме и АЕЦ "Белене" щяхме да сме презадоволени само от тях с до 112,54%. Но понеже излишните 12,54% няма какво да ги правим то мощноста на едната от двете АЕЦ ще трябва да бъде намалена. С колко и как?


От втората снимка научаваме, че АЕЦ "Козлодуй" подава товар в размер на 2,13 Гига-Вата или 2 130 Мега-Вата от общи товар 3,78 ГВт или 3 780 МВт. Ако работеха и двата АЕЦ-а те щяха да осигуряват общ товар в размер на 4,26 ГВт или 4 260 МВт. Да, но на нас ни трябват само 3,78 ГВт. Това означава, че трябва да се намали товара на едната или и на двете АЕЦ-а с общо: 4 260 МВт - 3 780 МВт = 480 Мега-Вата.


Това прави точно 24 (двадесет и четири) пъти критичната граница, след която е застрашена ядрената безопасност на блока, който ще поеме този риск, да намали мощнсостта си. Не вЕрвате ли? Вижте и внимателно слушайте първото от видеоклиповете под статията. Говори и гарантира високопоставен чиновник от АЕЦ "Козлодуй".


Ако понижаването на мощността бъде поета от два блока то лимита за ядрената безопасност на горивото пак е надхвърлен 12 пъти. А ако се подели между четирите реактоа на двата АЕЦ-а то той ще е над 6 пъти критичната граница.


И ко пра"им ся? Каза ни го премиерът Бойко Борисов праз последната седмица. Вижте второто видео по-долу. А защо ни го каза, като е ясно, че няма да стане?


На този въпрос ни отговаря доскорошния премиер на Русия Дмитрий Медведев, в третото видео по-долу. И понеже то е на руски, без превод, ще поясня. Той изразява задоволство, че Русия се е отървала от десетки хиляди тонове старо желязо, срещу 1 милиард и 200 милиона български левчета и е готов да ни доставя още ръждив материал, но срещу нови парички, след като направи ревизия на досегашните пратки.


А американците и французите, от втория видеоклип, не ядят доматите с колците. Те много добре разбират, за какво иде реч и също имат тонове старо желязо, от което искат да се отърват срещо солено заплащане. Та за това са подписали меморандум за разбирателство. Демек, че са се разбрали.


И следва последното - четвъртото видео, което пророкува схемата преди още да сме платили на руснаците за старото желязо и то да потегли към България.


Така става ясно, че АЕЦ "Белене" неизбежно ще гръмне, ако не физически то със сигурност през нашите джобове, т.е. финансово. Гарантирано от политико-мефийно-енерГЕПИйната мафия.


Георги КотевРеклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7007 |16.06.2020 Георги Тенев: До края на годината цената на горивата ще достигне 2 лв/л, но не повече . 6| 11725 |10.06.2020 Експертът Еленко Божков за Фрог: Незабавна оставка на министър Т. Петкова заради цената на топлинната енергия . 22| 16876 |03.04.2020 Пеевски купи санаториума във Владая, където Георги Марков среща вожда Димитров . 4| 5570 |01.04.2020 Емил Георгиев: Потребителите трябва да покажат гражданска отговорност и солидарност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads