Реклама / Ads
5| 4675 |15.02.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Европа започва да купува газ за 5 години напред

.
Газ
Европейската комисия обяви в четвъртък за първи път събиране на заявки за купуване на природен газ за пет години напред. Заинтересованите компании и търговците ще могат да кандидатстват за купуване на газ за по няколко шестмесечни периоди - от април 2024 г. до октомври 2029 г., през общата платформа за общи покупки на горивото.
 

ЕС я създаде, за да подобри цените и снабдяването на страните членки, след като основният доставчик преди войната в Украйна - "Газпром", прекрати едностранно договорите си с повечето държави, а подводният газопровод "Северен поток" престана да работи заради повреда, причинена от експлозия, чийто автор все още не е установен.

 

Средносрочните търгове са нова услуга на платформата AggregateEU, където се събират купувачи и продавачи на газ.


"Тази междинна покана за търг има за цел да гарантира стабилността и предсказуемостта на доставките на участващите компании през следващите години, надграждайки основите на кризисния механизъм, въведен през 2023 г. Той беше създаден в отговор на задълбочени контакти със съответните заинтересовани страни, се казва в съобщение на Европейската комисия, която служи като посредник на платформата.


"Най-лошото трябва да е зад гърба ни, но пазарите остават напрегнати и трябва да създадем възможно най-голяма сигурност", заяви изпълнителният вицепрезидент за зелената сделка Марош Шефчович, който отговаря и за енергийната платформа.


Според комисията 5-годишните търгове "ще гарантират стабилността и предсказуемостта на доставките на участващите компании" и се отварят след консултации с купувачи и продавачи на газ.

 

През 2023 г. бяха организирани четири търга за общо купуване на природен газ, но всеки беше за период от по шест месеца. И в четирите участваха български компании, макар еврокомисията да не разкрива участниците. Тези по-краткосрочни търгове също ще продължат да се организират, съобщиха от Брюксел.

 

През търговете досега бяха купени общо 42 млрд. куб.м газ - приблизително дневният обем, който Русия все още изпраща през трасето през Украйна до Австрия, Унгария, Италия и Словакия. То обаче ще спре поради изтичане на договорите в края на годината.


За да участват в първия средносрочен търг, купувачите и продавачите трябва да се регистрират и да се абонират за платформата AggregateEU. Заявките за търсените количества ще се събират до 21 февруари, а подаването на оферти ще е на 26 и 27 февруари. След като търсенето и предлагането бъдат съпоставени чрез платформата, различните компании ще се договарят за условията на сделките двустранно.


По-рано в четвъртък енергийният еврокомисар Кадри Симсон заяви, че Европа не се нуждае от руския газ и за двете години от началото на войната е успяла да сведе вноса му от 40% до под 20%. Дори държавите от Централна Европа, повечето от които нямат излаз на море и не могат да си осигурят втечнен газ, вече имат достатъчни алтернативи на руското гориво.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3196 |14.02.2024 Airbnb отчита охлаждане на търсенето и се подготвя за завой в бизнеса . 0| 2737 |14.02.2024 На 23 – ти февруари 2024 г. ЗИЦ “Медикъл Караджъ“ посреща световноизвестен детски ортопед . 2| 3494 |13.02.2024 България - предпочитан център за нов бизнес в Източна Европа, отчита "Евронюз" . 4| 3185 |13.02.2024 Андрей Гюров: Близо 800 млн. български евромонети ще заменят стотинките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads