Реклама / Ads
0| 5291 |05.01.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Европарите за ВиК под контрола на МРРБ

.
Росен Плевнелиев
В Министерството на регионалното развитие и благоустройството би могло да има междинно звено по водите за следващия програмен период на еврофондовете – 2014-2020 г.. Това каза днес министър Росен Плевнелиев като допълни, че яснота по въпроса ще има в рамките на програмирането за 2011-2013 година.

През този програмен период МРРБ не е управляващ орган, не отговаря за усвояването на европарите, така че не мога да коментирам всички проблеми, каза Плевнелиев. Той подчерта, че министерството му все пак е водещо по отношение на ВиК-мрежата.

Не е имало спорове за компетенциите на министерствата по отношение на ВиК-сектора, те са ясни, каза екоминистърът Нона Караджова по повод писмото на ЕК от декември, в което се отправят критики за работата с европарите за водния сектор. Плевнелиев допълни, че двете министерства работят перфектно, за разлика от миналото.

Компетенциите на регионалното министерство са свързани със създаването на асоциациите и прехвърлянето на собствеността на ВиК-мрежата от операторите на общините, както и изготвянето на примерен договор за управление между асоциациите и сегашните ВиК оператори, каза Караджова.

Проектът на договор е възложен за изработване с помощта на ЕБВР, допълни тя.

Плевнелиев каза, че тази година ще е решаваща за ВиК-сектора, трябва да бъдат направени т. нар. мастър планове за управление на мрежата, за което по договор със Световната банка има определен ресурс от 27 млн. лева. По думите на министъра има интерес към този процес и сега текат тръжните процедури. Плевнелиев каза, че в изработването на тези планове ще се интегрират ВиК-дружествата. От необходимите 28 водни асоциации - 22 са налични, а 23-та ще сформира в петък, съобщи министърът.

България усвои 64% по ИСПА за екопроекти

След последните плащания по ИСПА към 30 декември процентът на усвояване на средствата за околна среда по програмата е достигнал 64 на сто, съобщи още Нона Караджова.

Към ноември 2009 година са били разплатени 230 млн. евро по ИСПА, основно за пречиствателни станции за отпадъчни води, канализация и депа за отпадъци. За последните 14 месеца са разплатени 208 млн. евро, което означава, че за една малка част от времето сме направили половината от това, което е направено за предишните 7 години, коментира Караджова.

Тя каза, че са проведени интензивни разговори с ЕК, в резултат на което, вероятно ще се удължат пет финансови меморандума, а по три още се водят преговори. Ако тези финансови меморандуми се удължат ще се достигне до 75 процента усвояване по ИСПА, което е добър процент и за старите страни-членки, коментира министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5360 |23.12.2010 ЕК иска по-скоростно усвояване на европарите . 1| 5174 |19.11.2010 Турция засилва контрола за българско месо . 3| 5723 |25.07.2010 Дончев: Усвояваме до цент европарите . 0| 4861 |09.06.2010 Затягат контрола върху сделките с държавни имоти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads