Реклама / Ads
9| 5102 |26.02.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Фалиралите фирми у нас прз 2016 г. два пъти повече от 2008 г.

.
Фалиралите през 2016 година фирми са два пъти повече в сравнение с кризисната 2008 година, показват данни на Агенцията по вписванията, цитирани от bTV.
Икономистите вече виждат спад в броя на заетите с около 20 хиляди души.

Завод, в който преди са работили около 100 души, но със смяната на собствениците броят на заетите там постоянно намалява. Сега работят десетина души.

 

Началникът на цеха Първан Бързаков е един от първите служители дошли преди 40 години разказва за натовареността на производството. "Грубо навремето сме работили по 380 тона на месец. А сега? Сега за годината я ги стигнем, я не. ...На младите не им се работи железарство. Това е. После, в региона няма училище, което да произвежда такива кадри", каза Бързаков.

 

И макар държавата да отчита по-добра среда, собственикът Павел Георгиев казва, че за малкия и среден бизнес ситуацията остава тежка: "Кредитите допълнително утежняват ситуацията, банките ни притискат", признава Георгиев.

 

Според анализатори, много компании спират да функционират, но така и не обявяват несъстоятелност заради тежката процедура, а броят на работниците се намалява поетапно.

 

"Шокът при фалит на по-голямо предприятие е осезаем, защото много често по веригата изгърмяват други и малки и средни предприятия. В тези случаи е трудно възстановяването на местния пазар на труда", посочва икономистът Явор Алексиев.

Според анализаторите, най-голям риск има за хората без квалификация. Прогнозират, че работните места, който ще се разкрият през 2017 г. ще бъдат за специалисти, a броят на трайно безработните ще продължи да расте.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3507 |02.02.2017 Таксиметрови фирми оспорват в съда годишния данък . 0| 3708 |18.01.2017 Над 1,2 млн. лв. глоби на фирми заради лошо снегопочистване в София . 1| 3767 |16.01.2017 Павлова: Солени санкции за фирми, които се оправдават, че нямат сол и луга

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads