Реклама / Ads
3| 6866 |03.07.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Фирма от "Надежда" купува "Кремиковци"

.
Активите на неработещия комбинат "Кремиковци" отново сменят собственика си. Това стана ясно от решение на Комисията за защита на конкуренцията, което е взето на 15 май, но е публикувано на официалния сайт на ведомството месец по-късно - на 27 юни.
 

КЗК дава зелена светлина на търговското дружество "Крис Мит" да закупи 100% от капитала на компаниите за търговия с черни и цветни метали "Елтрейд Къмпани", "Надин Металс" и "Валпет Консулт", които закупиха активите на "Кремиковци" за 161,6 млн. евро през пролетта на 2011 година. Сумата, срещу която "Крис Мит" ще придобие капитала на трите фирми за търговия с цветни и черни метали, не е обявена публично, съобщава "Стандарт".


Интересно е, че в решението на КЗК е записано, че фирмата купувач има намерение да възстанови част от мощностите на комбината. Според документа в "Кремиковци" ще бъдат произвеждани и продавани горещовалцувани и студеновалцувани плоски стоманени продукти (рулони), плоски продукти с метално покритие и плоски продукти с органично (пластмасово) покритие. От КЗК посочват, че "Крис Мит" се държи от Кристиян Младенов, който е собственик на 76% от капитала на компанията.

 Акционери с по 6% от капитала са още Наско Атанасов, Златин Дяков, Петър Лещаров и Емил Димитров. Регистрацията на фирмата е в столичния район "Надежда". От своя страна собственици на трите компании, които ще бъдат придобити от "Крис Мит", са регистрирани на територията на Британските Вирджински острови. Проверката на КЗК е показала, че в момента тези предприятия не изкупуват метали и метални отпадъци, нито преработват суровини. Тяхната дейност е съсредоточена в освобождаване на нетекущи активи на "Кремиковци", както и продажба на стоки, материали и отпадъци. След като се запознават със ситуацията на пазара за черни и цветни метали, от КЗК не смятат че сделката нарушава конкуренцията и разрешават осъществяването й.

Кандидат-купувачът Младенов е бивш член на управителния съвет на футболен отбор "Локомотив София". Управляваната от него фирма "Крис Мит" се занимава с търговия, представителство, сделки с недвижими имоти, производство и др. Според отчета за 2011 г. дружеството има едва 7000 лв. оборот и отчита 18 хил. лв. загуба.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6479 |22.04.2013 Bulgaria on Air е купувачът на Investor.bg . 9| 5764 |06.09.2012 Борисов: Добре е ЕС да си направи собствена фирма за газ . 27| 7337 |06.04.2012 Правителството преговаря с 3-ма купувачи на ОЦК . 24| 6497 |16.03.2012 М.Найденов: Катар купува всичко, което ще произведем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads