Реклама / Ads
12| 5799 |07.12.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Георги Ангелов: Дори да започнем да внасяме друг петрол, пак цената на горивата ще е по–ниска

.
Източник: БГНЕС
ори да започнем да внасяме друг петрол, пак цената на горивата ще е по – евтина", заяви в предаването "Кой Говори" по Дарик радио старши икономистът от Институт "Отворено общество" Георги Ангелов.
 

Равносметката на дерогацията – Имаше ли смисъл от нея?

 

"Теоретично да, имаше смисъл от дерогацията," заяви Ангелов, коментирайки дерогацията за намалена акцизна ставка върху петролните продукти. "Ние като страна внасяме по-евтин петрол и ако можехме тази цена да я върнем на потребителите или да я обложим в държавния бюджет, това щеше да донесе много големи приходи."

 

"Вместо печалбата да влезе в нашия бюджет, защото ние сме предоставили тази дерогация, тя влиза в други бюджети," коментира икономистът. Той изрази загриженост от високите цени на петрола в България спрямо съседните страни и подчерта, че дерогацията не е довела до очакваните икономически ползи за страната.


"Ние плащаме по–високи цени на петрол, отколкото нашите съседни страни."

"Дори в Италия е по–евтино от България", заяви той.

 

Поредните спорове за отмяната на дерогацията. Защо все още няма решение?


Ангелов коментира и текущите спорове за отмяната на дерогацията, изтъквайки, че тези спорове водят до натиск върху държавата и принасят приходи.

 

"Тези спорове доведоха до това, че започнаха да влизат пари в бюджета, до натиска "ще ви отнемем дерогацията, ако не си платите". Според мен тези спорове оказват положително влияние, този натиск води до приходи, каза икономистът.

 

"С "Газпром" трябва да се подходи по същия начин. Там въведохме такса, те не я плащат," поясни той.

 

Ангелов добави: "България ще стане монополист, след като Украйна догодина спре транзита на руски газ. България ще остане единствената тръба, чрез която руски газ ще влиза в Европа. Ако сме монопилист и не можем да съберем една такса, значи нещо не е наред".

 

В контекста на предполагаемата продажба на бизнеса на "Лукойл", Ангелов изрази мнението си за възможни последици. "Хубаво ще е рафинерията да е на един собственик, а складовете - с друг, за да има конкуренция, това може да проработи", отбеляза той, като подчерта необходимостта от промени в модела на собственост, за да се гарантира по-голяма прозрачност и конкурентоспособност в сектора.

Относно влиянието на Русия в енергийния сектор, Ангелов подчерта, че България може да намери евтин петрол на световните пазари и да разнообрази своите доставки, като по този начин намали зависимостта си от руските.

 

"Въпреки това, че Русия се опитва да манипулира пазара, той е залят от други производители, които подпомагат за спадането на цената на петрола. Дори да започнем да внасяме друг петрол, пак цената на горивата ще е по–ниска заради глобалните фактори и електическите автомобили", коментира старши икономистът.

 

"Откакто "Газпром" напусна европейския пазар и Европа спря да внася руски петрол, инфлацията постоянно пада. Като изгонихме тези, които манипулираха пазара, инфлацията вече не може да се повлияе от тях, същото ще важи и за България" заключи той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 9209 |06.12.2023 Важни промени за етажната собственост . 0| 8454 |06.12.2023 Коледно настроение в шест специални кутии на Ведра кафе! Разказва Галина Петрова . 0| 5462 |06.12.2023 Важни аспекти при теглене на бързи кредити . 8| 6272 |05.12.2023 Асен Василев за продажбата на "Лукойл": Радвам се, че потвърдиха нашата информация, няма да има криза за горива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads