Реклама / Ads
7| 4717 |05.03.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Георгиева: Финансова помощ от ЕС би имало при хуманитарна криза

.
Кристалина Георгиева
България може да получи финансова помощ от ЕС, ако се стигне до хуманитарна криза заради мигрантския наплив. Това каза Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор Бюджет и човешки ресурси, във връзка с приетото предложение на ЕК за европейски механизъм за спешна хуманитарна помощ от 700 евро за следващите три години в ЕС при извънредни ситуации по БНР.
Георгиева изрази надежда, че няма да се стигне до подобна ситуация с нашата страна и обясни, че с новия план, за който са предвидени общо 700 милиона евро, ще може да се реагира много по-бързо при нужда. „В момента най-голямата ни грижа е да се справим с хуманитарната криза, която произтича от потока бежанци към Европа. С новия инструмент ние можем веднага, в рамките на 24 часа, така, както помагаме при хуманитарни кризи извън ЕС, да помагаме при хуманитарни кризи в Европейския съюз”, посочи тя.

„Това, което правим за сега, е да идентифицираме къде имаме пари, които все още не използваме и това е най-вече по програмата на релокация на бежанци, където има прогрес и успехи в това да се преместват от Италия и от Гърция в други страни, но скоростта, с която се движим е по-малка от тази, която се очакваше при определянето на финансирането”, заяви еврокомисарят. „Ние предвиждаме за тази година там 400 млн. евро и смятаме, че с ускоряване на програмата можем да ги усвоим, но това едва ли ще се случи в следващите 6 месеца. За това ние използваме тези пари да финансираме първия транш за хуманитарната помощ вътре в ЕС”, каза още тя.

Според Георгиева до края на тази година ще се наложи отново да се преразглежда бюджета, като намират пари за приоритети в програми, където използването им е по-бавно. „Миналата година ние усвоихме за първи път в историята на ЕС 90.9% от парите, с които разполагахме, като постоянно преустановяваме къде върви бързо изпълнение и пренасочваме пари от бавно изпълнение към бързо. Това правим и сега”, добави тя.

Кристалина Георгиева обясни и че пари от кохезионния фонд на ЕС, каквито получава и България, няма да бъдат пренасочвани за решаването на хуманитарни кризи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5339 |23.12.2015 БАБХ приключва изграждането на националните електронни регистри за храни по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № 14-32-10 от 01.09.2014 г. . 0| 4880 |23.12.2015 БАБХ приключва изграждането на националните електронни регистри за храни по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № 14-32-9 от 01.09.2014 г. . 0| 5000 |16.12.2015 Тестват финансовата система на България . 14| 6353 |17.08.2015 Георгиева: Правим план ала Юнкер, за да освободим инвестиционен интерес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads