Реклама / Ads
7| 5651 |23.12.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Горанов писа „Отличен” на НАП и митниците

.
Владислав Горанов
Министърът на финансите Владислав Горанов писа „Отличен” на НАП и митниците.

Приходните агенции са успели да заслужат похвалата, като са събрали в държавната хазна с близо 2 млрд.лева повече в сравнение с предходната 2014-та година. Приходите от акциз бележат ръст от 12% и са 4,5 млрд.лева, което е половин милиард лева повече в сравнение с 2014-та година.

 

Именно благодарение на приходните агенции страната ни ще завърши годината с дефицит на консолидираната фискална програма от около 2,5 или 2,6 % от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

 

Най-негативният сложен сценарий от 3,3% дефицит няма да се случи, убеден е министър Горанов. Той призна, че ако не са били приходните агенции и допълнителните 2 млрд.лева приходи, то България трудно е щяла да избегне процедурата по свръх дефицит. Въпреки успеха по отношение на дефицита обаче финансист номер 1 се зарече - "Няма да се откажа да повдигам теми за ефективността на разходите в определени системи и да давам решения".

 

"Добрият финансов министър не е добрият финансов министър. Той е този, който управлява консервативно вашите пари и не иска нови дългове", обясни решимостта си министър Горанов, съобщи Нюз. бг.

 

По отношение на дълга на страната ни финансовият министър увери, че дългът не е самоцел на нито една политика. "Министерство на финансите винаги е настоявало за консолидиран бюджет с минимален дефицит, за да не се налага да водим дебата за дълга", изтъкна Горанов. В поетия от правителството дълг обаче министърът вижда добре структуриран инструмент за финансиране на бюджета, който би могъл да се ползва и от други правителства.

 

"Въпросът за дълга, моля ви, не към финансовия министър. Въпросът за дълга си изберете министрите, които харчат най-много и към тях", отсече Горанов.

Именно тук той напомни, че в Бюджет 2016 са заделени повече пари за отбрана и в сферата на средното образование.

 

В последните дни на годината министърът на финансите прогнозира 3% ръст на БВП. "Ако успеем да преминем психологическата граница от 3 % в икономиката, ще се задействат автоматични механизми и ще преминем неблагоприятната тенденция за по-нисък растеж", предположи още Горанов.

Отново в тон на равносметка финансист номер 1 отчете - "Оценявам изминала година като година на връщане към предвидимостта в икономиката."

 

„За радост се наблюдава и увеличаване на вътрешното потребление", се похвали министър Горанов. Като причина за този успех той посочи добрата работа на цялото правителство за възстановяване на спокойствието в икономическите субекти, така че те да са сигурни за своето бъдеще.

 

"Човек харчи не толкова, колкото очаква да изкара днес, а колкото очаква да изкара утре", припомни писания от "дебелите финансови критики" министър Горанов.

 

В отговор на призива да посочи един свой успех и един свой провал през годината Горанов изтъкна - "Финансовият министър няма много с какво да се похвали освен със събираемост". "Можете сами да видите резултатите за това спрямо разградения двор от 2013-2014-та година", заяви Горанов.

 

За провала обаче той призна - "Заради многото работа понякога оставаме неразбрани или криворазбрани". "Не обещавам, че ще станем по-комуникативни. Не е роля на министъра на финансите да бъде всяка сутрин на екраните на сутрешните блокове", посочи Горанов. Финансист номер 1 коментира и "горещия" през последните седмици т.нар "данък уикенд".

 

"Колеги, забравете за уикенда. Това не е данък само за събота и неделя. Този данък важи целогодишно”, редактира набързо представите Горанов.

Той прояви креативност и предложи данъкът да носи името "справедливост".

 

"Това не е нищо ново", се включи в обяснението и изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов. "От края на 93-та съществува този регламент, потвърден и през 2007-ма година. Няма да има никаква промяна в поведението на администрацията. Бизнесът няма да усети тежест или по-различно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6239 |13.12.2015 От днес ново разписание на влаковете . 9| 8297 |06.11.2015 М. Велчев се слага на В. Горанов заради грабежа на Виваком . 10| 6070 |26.03.2015 Синдикатът в КТБ писа на парламента за некадърността на квесторите . 5| 5291 |23.02.2015 Тристранката подхвана дълга, Горанов се дърпа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads