Реклама / Ads
0| 3450 |14.06.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

GSEI: България с влошен климат за развитие на стартъпи, но остава първа на Балканите

.
България пада с едно място и заема 36-та позиция в Global Startup Ecosystem Index (GSEI) – световна класация, която подрежда страните на база колко благоприятен е климатът за развитието на стартъпи.

В глобалния индекс на StartupBlink за стартъп екосистемите през 2022 г. България остава най-високо класираната страна на Балканите. След нея се нареждат Румъния (39), Хърватия (45) и Гърция (48), предава БГНЕС.

 

Проучването се прави от консултантската агенция StartupBlink, която оценява колко лесно е за стартиращите бизнеси да работят в дадена страна.

 

Важно е да се отбележи, че националният ранг на България се влияе положително от резултата ѝ за количеството, където тя се нарежда на 27-о място в света, отколкото от резултата ѝ за качество.

 

Сред примерите за успешни стартъпи от България са посочени Payhawk и Ucha.se. Ucha.se е платформа за видеоуроци, която в разгара на пандемията успя да локализира съдържанието си за два чуждестранни пазара.

 

Всички класирани български градове са слезли надолу в своите позиции в класацията тази година. Българската столица София, класирана на 1-во място в България, има лек спад от 2 места и заема 123-то място в световен мащаб, запазвайки позицията си на 2-ри по ред в класацията град на Балканите. София се класира в топ 100 за пет индустрии, като най-високо е мястото ѝ в областта на маркетинга и продажбите - на 81-во място в световен мащаб.

 

Вторият град в класацията, Варна, пада с 224 места до 644-то място в световен мащаб, като категорично утвърждава най-високо класираната София като доминиращ български център за предприемачески иновации и показва централизацията на българската екосистема.

 

България има само 2 града в топ 1000 на стартъп екосистемите тази година, в сравнение с 3 града през 2021 г., след като Пловдив отпадна от индекса. В сравнение с 2020 г., когато тя е имала 4 града в класацията, виждаме ясна негативна тенденция в развитието на българските стартъп екосистеми.

 

„Като цяло стартъп екосистемите в България са загубили инерция“, се казва в анотацията на изследователите от StartupBlink.

 

Според нея България има сравнително малък пазар, но отговаря на няколко ключови изисквания за стартиращите пбизнеси: силна цифрова инфраструктура, ниски разходи и най-добрите технологични таланти. България също така е създала силна подкрепа за стартъпи с редица успешни акселератори, както и няколко възможности за финансиране от ЕС за местни основатели на ранен етап на развитие.

 

„Предприемачи и дигитални номади от цяла Европа забелязват българската стартъп сцена и преместват свои бизнеси в страната, привлечени от ниските разходи за живот и специалните данъчни облекчения, предлагани от публичния сектор“, твърдят анализаторите. „България разполага с изобилие от технически квалифицирани таланти, специализирани в модерни технологични отрасли като машинно обучение и анализ на данни, което предполага че екосистемата има потенциал да се превърне в регионален технологичен център, ако се прилагат правилните политики“.

 

Предприети са обещаващи стъпки, като правителството създава нови агенции за насърчаване на предприемачеството и инициативи като виза за стартиращи предприятия. Освен това България може да се похвали с най-ниските лични и корпоративни данъчни ставки в ЕС, което помага за привличането на чуждестранни инвеститори. Повече подобни политики ще бъдат необходими, за да се улесни правната рамка за предприемачите, да се насърчават частните инвестиции и да се намали зависимостта от публичното финансиране. България може да се възползва в голяма степен от насърчаването на предприемаческото мислене и изместване на фокуса от аутсорсинг към създаване на нови международни стартиращи предприятия.

 

Индексът класира стартъп екосистемите в 1000 града и 100 държави по света. Всяка екосистема получава обща оценка, която е сбор от три подоценки, измерващи количеството, качеството и бизнес средата.

 

САЩ, Великобритания и Израел заемат първите три места в класацията, следвани от Канада, Швеция и Германия. Първата десетка се допълва от Сингапур, Австралия, Франция и Китай. САЩ имат 257 града в класацията на първите 1000, като никоя друга държава не се доближава до тях. Обединеното кралство има 78 града в класацията, което го прави единствената държава, различна от САЩ, с повече от 50 града в индекса.

 

Сан Франциско остава най-значимата глобална екосистема с огромна разлика, а Ню Йорк и Лондон заемат второ и трето място. Районът на Лос Анджелис се нарежда на четвърто място, следван от района на Бостън, Пекин, Шанхай, Бангалор, района на Тел Авив и Париж под номер десет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3955 |25.05.2022 Футболната легенда Христо Стоичков кани чужди туристи на почивка в България /видео/ . 0| 4847 |05.05.2022 Кукушева предупреди: Рискуваме България да остане без хляб в някои райони . 0| 5349 |30.04.2022 Първият по рода си луксозен, бутиков дом за възрастни в България ще отвори врати на 01.05.2022г. в София! . 0| 25922 |19.04.2022 Паскал Дойчев: Изграждаме най-големия и модерен СПА и уелнес комплекс в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads