Реклама / Ads
0| 11032 |08.11.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

В Япония българка получи награда, давана на Елвис Пресли, Джеки Чан и Джон Кенеди

.
София калинова с наградата
На 7.11.2015 г. на официална церемония в Каназава, Япония, бяха връчени наградите в световния формат на Junior Chamber International - Ten Outstanding Young Persons of the World 2015 (JCI TOYP 2015). Сред десетте най-изявени млади личности в света, за пръв път в близо 80-годишната история на наградите, е отличен български гражданин.
София Калинова е носител на приза в категорията „Хуманитарно и/или доброволческо лидерство“. Тя получи статуетката си лично от президента на JCI за 2015 г. Исмаил Хазнедар. .

София Калинова е наградена заради борбата й за равен достъп до образователни възможности, кариерна интеграция и социално равенство на глухите хора в България. Самата тя е родена глуха и през целия й живот й се налага да преодолява много бариери.

След като получава информация от Министерството на образованието, че няма да може да се яви на матура по Английски език, заради частта със слушане, София се бори срещу тази дискриминация. Като резултат, днес всеки глух човек в България има правото да се явява на матура по език. Лидерските умения на Калинова са незаменими за обществото на глухите. Тя рано осъзнава, че защитаването правата на хората е човешката задача в живота й. София работи за прилагането на Конвенцията на ООН за защита правата на хората с увреждания в България и Европа и е в тясно взаимодействие с Британския съвет, където подпомага развитието на безплатно обучение по английски език на хора с увреждания. Тя, заедно с други амбициозни глухи студенти, работи по основаването на Български студентски съюз на глухите, обединяващ студенти от всички български университети и колежи, за да защитават социалните права на глухите студенти.

През месец май тази година София Калинова беше отличена в категория „Хуманитарно и/или доброволческо лидерство“ в националния кръг на наградите TOYP. След признанието в България бе номинирана в световния формат и класирана сред 20-те полуфиналисти от над 200 номинирани от цял свят. След финалните оценки на журито и гласуването он лайн, София се нареди сред 10-те най-изявени млади личности на света за 2015 г.

Основите на наградите TOYP са поставени в САЩ през далечната 1938 г. От 1983 г. те започват да се провеждат и в редица държави, където има представителства на JCI. А в България началото на тези годишни отличия бе поставено през 2015 г.  

В основите на наградите TOYP е идеята всяка година да бъдат отличавани по 10 изявени млади личности с постижения в сферата, в която се реализират. А целта е - от една страна да бъдат мотивирани активните млади хора да продължат да се развиват, а от друга – те да бъдат вдъхновение за останалите.

С наградата TOYP през годините са отличени личности като Елвис Пресли, Джеки Чан, Джон Кенеди, Хенри Кисинджър и много други световни величия. Сред тях вече се нареждат и първите отличени от България.

JCI е международна неправителствена организация обединяваща млади, амбициозни и активни хора от цял свят. Тя е създадена през 1915 г. в щата Мисури, САЩ, и към момента има представителства в 124 държави. В България JCI съществува от 2011 година с локални секции в София, Пловдив и Варна. До момента има установени взаимоотношения с БТПП, Международна търговска камара, Уницеф, AIESEC, Софийски университет „Св. Климент Охридски”, ВУЗФ, големи компании от сверата на бизнеса, както и редица неправителствени организации.
Организацията работи по проекти свързани с бизнеса, социалните и културни дейности, международната дейност и обученията.  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7057 |04.02.2014 Социалисти възмутени от кадруването на ДПС заради парк Българка . 3| 6913 |30.10.2013 Япония и Турция строят АЕЦ на Черно море . 12| 8191 |17.10.2013 Стоичков получил 150 хил. тона дървесина без конкурс? . 2| 5743 |27.03.2013 Тютюнопроизводителите получиха парите си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads