Реклама / Ads
23| 9712 |29.06.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Илиян Василев:И децата знаят, че "Южен поток" няма да ни се размине туко така

.
Най-накрая БНБ, МВР и правителството изглежда налучкват верния тон, но не могат да се освободят от политическото опекунство, което им пречи да действат ефективно. Важно е да се провежда тотално и активно разследване на мозъчния център на атаката, дори ако затова се посегне и на "свои". Това не е работа само на МВР, но и на ДАНС защото има замесени външни сили.Така започва коментарът на бившия ни посланик в Русия Илиян Василев, който разви мислите си и при гостуването в "На светло" по Нова телевизия.
 

Цветан Василев и Пеевски отдавна не са основните движещи сили и водещите фактори в развитието на ситуацията. България се клати, за да се дестабилизира на много по-високо и по-дълбоко равнище, продължава Василев и коментира обстановката в държавата.

Валутният борд е трън в очите на мнозина защото дава сигурност, но усилията са насочени към тихата и зад кадър ерозия, като се разчита на ограничените възможности на БНБ за се намесва с пряко финансиране на банки. Искат да фасадата на борда без основи като икономически растеж, конкурентноспособност, стабилни институции и банки с доверие.

За съжаление, ДАНС заряза през последните години задачата да развива своя капацитет в способност за самостоятелна ранна диагностика и управление на рискове, свързани с използване на икономически или финансови лостове за дестабилизация на страната. През последните години няма особено успехи в неутрализирането на влиянието на чужди сили в български бизнес кръгове, политически среди и неправителствени организации. Спорно е кое тук е първопричината, дали безхаберието на нашите политици, които обезкилиха службите за да могат необезпокоявани да сключват политически сделки и да могат да се реализират като посредници или външните сили, които натиснаха ситуацията като избраха начина и времето. Може би по-малко и от двете.

И децата знаят, че Южен поток няма да ни се размине току така - при всяко положение ще инкасираме загуби и ще трябва да преживеем трусове. Не случайно президента Путин каза, че никой не може да си позволи да откаже на Русия без последствия. Да не говорим, че краят на Южен поток е край на целия пакет от енергийния шлем и маркира водораздел в българо-руските отношения. Доста хора у нас са поемали обещания, които не могат да изпълнят. Затова настоящите трусове целят да потопят личните им отговорности в общата картина на нестабилност и проблемност - за да се загубят детайлите или близкия план.

Второ, при всяко положение доверието на вложителите в българските банки, освен чрез разобличения на провокаторите, минава през единственото възможно решение - наливане на достатъчна свежа ликвидност в банките - колкото повече и колкото по-бързо толкова по-добре. Ограниченията на валутния борд в тази насока са ясни, но има и други инструменти - нищо, че за тях трябва време. Такава е приетата от всички ни сделка за валутния борд - не можем да печатаме пари колкото си искаме.
Трето, трябва изключителна координация между основните институции с отношение към темата, за да се избегне разноговоренето и да се постигне точната "бленда" между съдържание, форма и място на посланията. Ситуацията е критично напрегната и трябва точно премерени послания, защото уверенията на ен гро, че нещата са под контрол, като се гледа строго и излъчва напрегност не вършат никаква работа. Още повече, когато са бланкенти и "без сърце" - такива вместо да потушат могат да усилят съмненията.

Ако бях отговорен фактор и политически лидер /нямам желание и претенции за това/ щях да кажа малко думи, но щях да ги подкрепя с изречението - заставам пред Вас с цялата отговорност на това което казвам и с готовността да го защитя с авторитета и позицията която заемам. Само когато хората разберат, че този който говори има какво да губи ще му повярват.

Четвърто, виждате ли връзката между задържаната информация за финансовата дупка в енергетиката и преливането на кризата в банковата сфера, за която предупреждавах. Такова равнище на непрофесионализъм каквото демонстрира това правителство в тази сфера не бяхме виждали. Сега всички чакат последствията на "социалните" енергийни цени, но конкретни хора спекулират за да извлекат изгоди, като залагат на неуправляемост на ситуацията.  Както посочих по-рано в друг постинг - първата и основна задача на специалните служби е да намерят и изолират силите, които "тресат" държавата и стоят за спекулантските атаки.

Моята диагноза е, че силите, които стоят зад последните трусове сериозно надцениха възможностите си да контролират развоя на ситуацията. Те злоупотребиха със силното си влияние върху прокуратурата, която изигра ключова роля за удара срещу КТБ с идеята, че щетите ще се ограничат само до една банка. Особено един от политическите лидери, който се изживява като "стратег". Идеята, че като се разстресе България ще се отклони вниманието от текущите отговорности и  най-вече демонстрират политически мускули за да не се остане извън паричните потоци по Южен поток или властта при следващото раздаване на картите е игра с огъня.

Пето, един от лидерите призова днес веднага да се "вика" МВФ. Това е доста нескопосана реакция. Едно от най-големите постижения на България, бе да се извъкне от опеката на МВФ, защото тази институция няма безупречна репутация в годините на прехода. Тя ни диктува редица решения и политики, които не бяха ресурсно обезпечени и нанесоха значителни поражения. Да се кани МВФ в ефир днес само по себе си е дестабилизиращо действия, наливащо "допълнително" масло в огъня. Разбирам, че сме в предизборна обстановка, но има граници на политическото говорене - там където започва националната сигурност и интересите на хората. Нали същите хора, ако утре са в правителството ще бъват първите, които ще съжалят за "идването  на МВФ".

Проблемът на България не е в липсата на възможност да заеме допълнителен дълг за да покрие текущи финансови нужди, а в липсата на реформи и реформатори.

Спирам до тук по темата - но думата МВФ в България просто трябва да се забрави.

Последно, много станаха импровизациите и импровизаторите. Призовавам господин Президента, доколкото е единствената останала институция, която все още не се е намесвала в ситуацията - още веднъж да демонстрира подкрепата си за БНБ и да компенсира вакуума във властта като обяви предварително ключовите министри в служебното правителство, които ще работят по овладяване на ситуацията със самопричинената криза в банковата сфера. Настоящето правителство няма ресурс да се справи със ситуацията - трябват нови лица и нова решимост за да повярват вложителите и пазарите.

ДАНС, МВР и прокуратурата трябва да си свършат работата за да охладят ентусиазма на провокаторите и сили зад тях да създадат хаос в страната, в който да изчистят политически стопански кредити, които или не могат или нямат желание да върнат.

Горното е само малка част от рисковия анализ, който трябваше отдавна да бъде направен и да се ползва от институции за да не се стигне до сегашната ситуация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6409 |29.08.2013 Жена от кухнята заразила децата в Приморско от салмонелоза . 6| 5242 |27.05.2011 Дават 140 млн. лв. за стадион, за да са здрави децата ни . 9| 4975 |02.12.2009 Илияна Йотова пита ЕК за боклука и наказанията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads