Реклама / Ads
8| 6476 |05.06.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Индъстри Уоч: Стопяване на фискалния резерв на България? Възможно е!

.
Задават се избори, които ще увеличат натиска за повече текущи разходи.
Затова все още не изключваме сценарий на задълбочаване на дефицита и оттам на стопяване на фискалния резерв, пише в непериодичен доклад на Индъстри Уоч (Industry Watch) за макрорисковете в Европа и България до 2012 г.

"ЕС е основният търговски партньор на България и затова българската индустрия следва развитието на пазара в Европа. Сега най-важният въпрос е дали Европа върви по стабилен път на възстановяване, или предстои нова рецесия, т.нар. "второ дъно" на кризата в ЕС, както и в САЩ.

Инвестициите и кредита към частния сектор продължават да стагнират в Европа. Към това трябва да прибавим, че правителствата от ЕС добавиха над 2 трилиона евро към държавния дълг под формата на директни субсидии за банки и финансови стимули. Свиване на фискалните стимули може да върне обратно в рецесия европейската индустрия, а оттам би се свило търсенето за българските износители.

В случай на продължение и географско разрастване на дълговата криза в Европа, ще има нови сътресения във финансовия сектор. Ако това се случи, апетитът на чуждестранните индивидуални и институционални инвеститори към инвестиции в Източна Европа ще намалее.

В България подобрението на бюджетната позиция е знак за възможна стабилизация на фискалната политика и ограничаване на политическия риск, като и риска от потенциална промяна на паричния режим. Все пак трябва да се има предвид, че правителството е твърде зависимо от инфлационната динамика (която е извън неговия контрол), за да осигури изпълнение на приходите си.

До момента правителството реже основно капиталови разходи, но това е възможно да не е достатъчно, за да се постигне бюджетен баланс. Задават се избори, които ще увеличат натиска за повече текущи разходи. Затова все още не изключваме сценарий на задълбочаване на дефицита и оттам на стопяване на фискалния резерв", пише в доклада на Индъстри Уоч. (БГНЕС)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5554 |25.02.2011 Сините предлагат на Дянков фискалният борд да влезе през 2012 . 0| 5093 |25.11.2010 Трайков: 1080 е размерът на студения резерв . 2| 4716 |29.10.2010 И. Искров: Фискалният борд на СДС ще се осъществи трудно . 0| 6461 |14.06.2010 К. Ангарски: Не пипайте резерва, клатим борда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads