Реклама / Ads
0| 5120 |13.11.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Инвестиори се обръщат към пазара на имоти на Балканите

.
В момент, в който пазарите на имоти в Западна Европа се намират в затруднено положение заради последствията от глобалната кредитна криза, все повече инвеститори обръщат поглед към инвестиционните възможности на възникващите пазари на континента като Сърбия и Черна гора, пише Ройтерс.
 
Миналата седмица на пазара на Сърбия се състоя сделката за закупуване на веригата магазини RK Beograd за 360 млн. евро от сръбската компания Verano Motors. Зад сделката като мажоритарен партньор стои базираната в Атина инвестиционна компания Marin Investment Group, която е само един от редица примери за международни инвеститори, проявяващи интерес към пазара в региона.
Рискът на пазари като този на Балканите е вече калкулиран в очакваната доходност от инвестициите. Те носят добавена стойност, защото хората ги смятат за по-рискови от добре развитите пазари като Великобритания и Франция, се казва в съобщението.
Въпреки това икономическият фундамент на Балканите остава здравословен и кредитните условия се подобряват заради строгите изисквания, които трябва да бъдат посрещнати заради присъединяването към ЕС, докато нарастващите кредитни проблеми хвърлят сянка все по на запад върху по-скъпите пазари.
Съответно, инвеститорите също си дават сметка за тези развития и гледат на изток към възникващите пазари.
По данни на King Sturge Сърбия например все повече се развива като стабилно растяща пазарна икономика. Ръстът на БВП през последните три години е бил средно 6,6%, а инфлацията се е понижила до 7%. Все по-многобройни са мащабните международни инвестиционни проекти в Белград.
В Черна гора цените на имотите са се повишили рязко през последните две години като в някои райони по брега са достигнали 3 хил. евро на кв. м.
Прогнозира се, че интересът от страна на международните инвеститори ще се увеличава и редица частни инвестиционни фондове като Chayton Capital, Trigranit и UEP Montenegro набират нови и нови средства за проекти в региона.
През 2005 г. Global Finance привлече 150 млн. евро за своя фонд Global Emerging Property Fund, създаден с цел инвестиции в Сърбия, България и Румъния.
Всичко това не означава, че по отношение инвестициите в региона няма проблеми, като например този със собствеността на земята, чието установяване е изключително труден процес във всички бивши югославски републики. Този риск обаче бе понижен с въвеждането на застраховането на правото на собственост от редица застрахователи, които са навлезли на регионалния пазар.
Политически рискове
Политическите рискове също са намалели.
Засиленото сътрудничество с трибунала в Хага и резолюцията на политическата ситуация в Косово, планирана за 10 декември 2007 г., доведоха до парафирането на Споразумението за стабилизиране и асоцииране между Сърбия и ЕС, което е стъпка към пълната интеграция на страната.
Черна гора също подписа споразумението по-рано тази година.
От обявяването на нейната независимост през 2006 г. насам икономиката на Черна гора се развива много динамично, а инфлацията е ниска. Реалният ръст на икономиката е около 7% и се очаква да остане силен и през 2008 г.
Както в много страни от Балканите, един от проблемите на Черна гора е този с инфраструктурата.
В доклад на консултантската компания EC Harris, публикуван наскоро, се отбелязва, че нуждите на страната от развита инфраструктура са остри, а ресурсите остават ограничени.
Въпреки че публично-частните партньорства са привлекателен модел за финансиране на мащабни инфраструктурни проекти, те може да крият значителни финансови рискове. В крайна сметка подобни схеми не могат да заменят стабилната и прозрачна средносрочна бюджетна рамка, пише Ройтерс.
Правителството е изразило готовност да се справи с този проблем и с помощта на Европейската инвестиционна банка и ЕС то заделя значителна част от фискалния си бюджет за ключови инфраструктурни проекти.
Наред с това с помощта на Европейската банка за възстановяване и развитие, властите ще подкрепят преструктурирането на сектори като енергетика и транспорт.
Международните инвеститори винаги са проявявали изразен интерес към пазара в Сърбия и Черна гора и сега кредитната криза стимулира този интерес още повече. Въпреки че инвестиционният процес в региона все още е сложен, юридическите и финансовите бариери са все по-преодолими. Дългосрочните инвеститори може да извлекат много ползи от големите възможности, които той предлага, посочва изданието.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5424 |12.11.2007 Все повече българи празнуват Коледа в чужбина . 1| 5596 |12.11.2007 Избираме българските символи . 1| 5159 |09.11.2007 Офертите за 8-ми декември почти разпродадени . 1| 6575 |08.11.2007 Вокалистът на „Юрая хийп” купи апартамент в Каварна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads