Реклама / Ads
4| 4091 |01.02.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Истерията за ”колосалното” поскъпване в Хърватия с еврото се оказа силно преувеличена

.
Истерията за ”колосалното” поскъпване в Хърватия след въвеждането на еврото от 1 януари се оказа силно преувеличена. Поне това показва безпристрастната статистика. Цените в най-новия член на еврозоната са се увеличили само с 0.2% спрямо декември, сочат току-що публикувани данни на Евростат. Те са експресна оценка за инфлацията в еврозоната.

Оказва се, че в поне 6 държави - членки на еврозоната, инфлацията е по-висока ("поне", защото данните за Германия и Словения не са готови). "Шампион" е Словакия, където само за месец е регистрано поскъпване с 2.7 на сто. В Австрия цените са се качили с 0.8%, в Естония и Латвия - с 0.7%, в Литва - 0.6%. 


Както се вижда, инфлационните процеси в Хърватия не са нещо безпрецедентно и е нелепо еврото да бъде заклеймявано. Евростат още не е публикувал данни за страните извън Еврозоната, но със сигурност ще излязат още държави с по-голям ръст на цените през януари. 


Ако се сравняват цените през този януари с година по-рано, Хърватия отново не е лидер. Тя е с по-ниска инфлация (12.5%) от трите прибалтийски републики (първа е Латвия с над 20% скок на годишна база) и Словакия. 


Усещането за галопиращи цени в Хърватия се дължи главно на поскъпването на храните. Но това е проблем в повечето страни в Европа, вкл. и у нас.

 

В хърватски медии още в първите дни на януари се появиха примери за стоки, чиито цени са се увеличили драстично след Нова година, но това са единични "извадки", от които не могат да се правят кардинални обобщения. Пък и недобросъвестни търговци има винаги и навсякъде - в България го изпитваме непрекъснато.


Очевидно е, че множеството тревожни публикации по медии и социални мрежи за ужасяваща спекула и хвърчащи цени в Хърватия не са съвсем обективни и навярно много от тях са вдъхновени и насърчени от противници на еврото и еврозоната. Същите среди са доста активни и в България, като техните говорители непрекъснато заплашват, че въвеждането на еврото ще ни докара инфлация и тежка бедност. Същите "анализатори" никога не обясняват защо Унгария, която ревниво си пази форинта и няма никакви планове за влизане в еврозоната в обозримо бъдеще, е страната с най-висока инфлация в ЕС.


За хърватите обменният курс е доста неудобен и ги затруднява, когато сравняват цените в куни и в евро. Пример от "сергия" в Загреб с килограм лимони - етикетът показват цената в двете валути - 8.97 куни и 1.19 евро.  Трябва ви калкулатор, за да проверите точно ли е превръщането от куни в евро, нали?  


В България "свикването" ще е много по-лесно, защото съотношението лев/евро е, грубо, две към едно (1.95583 лева са едно евро) и закръгляването ще е символично. 


Каментар на експерта: Страшно нещо е това въвеждането на еврото - вдига цените с цели две десети от процента! Да видим сега колко е януарската инфлация спрямо предходния месец в България, която не е приела еврото. Ванга е предсказала, че тя май ще е ма-а-а-алко по-голяма от хърватската.
Иначе съм наясно, че статистическите данни няма да оборят подозренията на широките нардни маси, субективното усещане за поскъпване винаги изпреварва реалната инфлация в пъти. А когато наближат избори говорят страховете и политиците, които ги експлоатират, на фактите никой не им дава думата, пише Пламен Димитров
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3587 |22.01.2023 Яйца и млечни продукти - рекордьори по поскъпване сред храните . 22| 9683 |13.10.2021 Олиопроизводител пред Фрог: Рекордът в цената няма да е последният. Скоро ще има ново поскъпване . 3| 4987 |28.08.2021 Седмичното поскъпване на храните на едро достигна двугодишен рекорд в края на август . 11| 9176 |11.03.2021 Рекордно поскъпване на горивата в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads