Реклама / Ads
4| 6809 |01.04.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Иван Нейков: Пари за осъвременяване на старите пенсии има

.
Иван Нейков
Иван Нейков е категоричен, че осъвременяването на пенсиите с премахването на ножицата между стари и нови пенсии трябва да бъде направено.„Тезата „няма пари“ просто не е вярна. Как намерихме 1 милиард за по 50 лева, които абсолютно безпринципно раздавахме на калпак? Могат да се намерят за осъвременяване на старите пенсии. Като цяло информираността ни за пенсиите и пенсионното осигуряване се появява, като останат 5-10 години до пенсиониране”, заяви Нейков.

Основната пенсия от НОИ да се намалява с около 9%, а не с първоначално зададените 20% заради втората пенсия. Това предвижда проектът за промени в Наредбата за пенсиите, който е представен за обществено обсъждане.


„В мотивите на тази наредба, която се предлага от МТСП, коректно е записано, че този нов начин на редукция, на намаляване на пенсията, е много по-справедлив, по-законосъобразен“, коментира още БНР директорът на Балканския институт за социална политика и бивш социален министър.


От момента, в който действа вторият стълб и започнаха работа капиталовите фондове, започна и намаляването на вноската в първия стълб на родените след 31 декември 1959 г. Тази част се прехвърли като вноска във втория стълб, поясни Иван Нейков откъде идва необходимостта от намаляването.


„От един момент нататък хората имат по-малка вноска в първия стълб и това е причината да има намаляване на пенсията от първия стълб. Защото има по-малък принос на хората. Този принос се пренесе във втория стълб. Идеята беше по този начин да не се увеличава осигуровката на хората.“

Според Нейков от неразумни действия са били нанесени щети на осигурителната система през годините.

 

„Едно правителство каза, че парите ви ги няма във втория стълб – откраднаха ги секретарките, изпиха ги шофьорите. В резултат на което – хора, откажете се от собствените си пари и елате, прехвърлете се в НОИ. Много невярна теза. Обидно лъжлива теза беше тази. Парите на хората винаги са били там, където те са ги внесли или където е направен изборът. Днес има вече над 15 милиарда лева лични пари, натрупани и спестени там.“

 

Иван Нейков уточни, че досега парите си са прехвърлили от универсален пенсионен фонд в НОИ около 3% от бъдещите пенсионери.

 

Бившият социален министър определи като положително решението за трите варианта, по които хората ще получават парите си от втория стълб на пенсионното осигуряване. „Така че размерът на втората пенсия ще зависи винаги от приноса.“

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5556 |07.03.2021 Огромен е спадът в паричните потоци към България, смятат експерти . 3| 5886 |04.01.2021 Парите за “вторите” пенсии се прехвърлят в НОИ ? . 7| 5169 |31.12.2020 Откриването на „Балкански поток“ в Сърбия ще е на 1 януари . 3| 6842 |20.11.2020 Сдружение бие тревога: Депутати опитват да налеят държавни пари в нова схема като ”Хелп карма”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads