Реклама / Ads
4| 4676 |03.02.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Изравнихме се с Австрия...по цени на зимните почивки

.
Цените на почивките в нашите големи зимни курорти (Боровец, Банско, Пампорово) вече са на нивото на тези в Австрия, коментираха експерти от туристическия бранш.

Това е една от основните причини темповете на растеж на броя на туристите и приходите от зимния ни туризъм да не са особено високи, съобщава Investor.bg.

Легловата база в големите зимни курорти вече достига около 70 хил. легла, т.е. увеличението спрямо 2000 г. е почти двойно. Само за последната година новите хотели са увеличили възможностите за зимна почивка в страната с 10-12%. Същевременно от началото на сегашния зимен сезон до момента ръстът на броя на туристите спрямо същия период на предходния зимен сезон е 5-6% и по всяка вероятност подобен ще бъде резултатът за целия зимен сезон, посочиха от ръководството на Българската туристическа камара.

Според представители на бранша вече трябва да се обърне по-голямо внимание на качеството на туристическите услуги и на ценовите оферти, а не толкова на строителството на нови хотели, тъй като има опасност и в зимните ни курорти да се появят проблеми с презастрояването, както се получи при летните. За да могат да бъдат привличани да почиват у нас, а не в съседните ни страни, на нашите туристи би трябвало да се правят отстъпки в цените, но хотелиерите не би могло да бъдат принудени да правят еднакви по размер намаления, коментира  председателят на Туристическата камара Цветан Тончев наскоро направено предложение от представители на бранша за намаление на цените на почивките за родните туристи с 10-20% при определени условия.

По принцип в повечето страни в света, а също и за туристите от ЕС, почиващи у нас, се правят отстъпки в цените при предварителни заявки (и плащането на част от сумата предварително), при посещения извън натоварената част от сезона и т.н., и този подход би трябвало да се приложи и за нашите туристи (повечето от които все още нямат навика да планират предварително почивките си), поясни той. Всеки хотелиер обаче сам решава какви точно ценови отстъпки може да предложи в зависимост от преките си разходи, от кредитите, които дължи, от евентуалните си намерения за нови инвестиции, от категорията на хотела и др. От друга страна би трябвало да се помисли и за държавна политика в областта на туризма, каквато има в повечето страни от ЕС, каза още Тончев.

Така например в Германия има държавни фондове, които поемат около една трета до половината от стойността на почивките на пенсионери, а големите фирми в страната също имат осигурителни фондове, поемащи същата част на разходите за почивки на служителите си, вкл. пенсиониралите се. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4518 |01.02.2008 Фирмените кредити най-търсени, след тях - жилищните . 1| 8856 |01.02.2008 Гъбена чорба и африканско изкуство съжителстват в Трявна . 1| 5358 |01.02.2008 Брокерът Димитър Георгиев: Жером Кервиел е поел ненужно голям риск . 0| 5585 |31.01.2008 Френската БНП Париба обмисля закупуването на Сосиете Женерал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads