Реклама / Ads
6| 5562 |15.04.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Как и кога ”Булгаргаз” ще връща пари на бизнеса?

.
„Булгаргаз” трябва да намери решение как да върне надвзетите 45 млн. лева на бизнеса, които те са платили на свободния пазар за природен газ. Това решиха вчера народните представители, след като приеха на второ четене промените в Закона за енергетиката.


Те се наложиха, след като „Газпром” се съгласи да върне 150 млн. лв., които са надвзети от авансови плащания. Именно част от тази сума са 45-те млн. на индустрията. Като причина това да не се случи до момента беше посочен законът, според който ако това се случи, ще има противоречие с Европейското законодателство и сме заплашени от санкции.

„Сумите, които трябва да се възстановят са приблизително 22 800 000 за крайни снабдители, т.е. газоразпределителните дружества. Около 72 млн. са парите за топлофикациите и около 56 млн. са за бизнеса от 31 декември 2019 г. Общо сумата, която обхваща този закон е, около 154 млн.“. Това заяви председателят на Комисията по енергетика в НС Валентин Николов пред Нова телевизия.


"Средно около 2 месеца след като законът влезе в сила и след изчисления на КЕВР по веригата, всеки един потребител трябва да получи парите, които му се дължат. Той трябва да е предварително известен каква сума му дължи „Топлофикация“ във вразка с този закон. След като я получи, още при първата сметка, тази сума трябва да се приспадне", каза още той.


По думите му от гледна точка на прихващането няма значение каква точно е сметката. „Това може да не е изравнителна сметка, може да бъде и текуща, може да бъде и за топла вода. Проблемът донякъде е, че може би няма да си получите ведната парите, защото сега прогнозно вие плащате повече спрямо миналата година. Най-вероятно при изравнителната сметка „Топлофикация“ ще ви дължи пари“, посочи Валентин Николов.


Според него винаги може да бъде проверено от потребителите как се е формирала сумата. „КЕВР ще дава информация по месеци за това каква е цената на газа и на тока. За този период КЕВР ще даде цена на топлинната енергия и ще се види каква е разликата между старата цена, която е обявил КЕВР и новата цена. Оттам нататък лесно може да се сметне и на базата и на данните от уредите за дялово разпределение“, коментира председателят на Комисията по енергетика в НС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5906 |10.04.2020 ”Булгаргаз” предложи по-ниска цена на газа за месец май . 6| 8251 |27.03.2020 Туроператори отписаха летния сезон, препоръчват ваучери пред връщане на парите . 2| 5030 |17.03.2020 Петър Холаковски, ЧЕЗ: Съзнаваме, че сега повече от всякога, обществото се нуждае от нас . 4| 5374 |10.03.2020 Омбудсманът поиска кратки срокове за връщане на пари от сметките за газ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads