Реклама / Ads
0| 4032 |02.07.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Капацитетът на висшите училища е двойно по-голям от обучаваните студенти

.
Служебният просветен министър Николай Денков Източник: БГНЕС
Висшите училища в България имат капацитет да обучават 407 хиляди студенти или почти два пъти над реалния им брой, който в момента е 216 хиляди. Това е само един от дисбалансите в системата, отчетен по време на първата дискусия по проекта за Национална карта на висшето образование. Този проект е изготвен от екипа на служебния ресорен министър Николай Денков. Това съобщава БНР.

Картата ще се актуализира всяка година и ще се използва при определянето на приема на студенти, както и при разкриването на нови висши училища или филиали.

В 29 от общо 52 професионални направления са заети по-малко от половината от отпуснатите бройки. Най-малко места са запълнени в направление „Математика“ - едва 19%.

 

Остават свободни над 10 сто от местата държавна поръчка в 10 приоритетни направления като „Металургия“ и „Математика“, при които се заемат едва 2/3 от утвърдените бройки държавна поръчка.

 

Половината студенти са концентрирани в едва 8 направления, сред които  „Икономика“ , „Педагогика“, „Администрация и управление“.

 

Най-много висши училища - 27, има в Югозападния район, който включва София. На другия полюс е Северозападният, в който са базирани само 2 висши учебни заведени, а други три действат чрез филиали.

 

Регионални дисбаланси се наблюдават и по отношение на реализацията на завършилите висшисти. От 2015 г. до 2019 г., са завършили над 263 хиляди студенти, като почти половината от тях от Югозападния район. Подобен е процентът и на висшистите, които са останали да работят там. За разлика от Северния централен район, който повечето абсолвенти напускат скоро след своето дипломиране.

 

Служебният просветен министър Николай Денков коментира:

 

„Тези числа ще бъдат използвани от следващите водещи политици, за да вземат решение къде ще се откриват, къде ще се преобразуват съответните висши училища, филиали, за да се преодолее това, което ние очертаваме като сериозен проблем“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4310 |01.07.2021 Близо 100 училища ще получат средства за библиотеки и кътове за четене . 1| 3760 |29.06.2021 1118 ученици от 46 училища заминават на безплатна лятна почивка . 0| 5072 |10.09.2017 ЧЕЗ провери съоръженията, разположени до училища и детски градини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads