Реклама / Ads
1| 4710 |29.01.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кемтът Терзиев внесе в СОС проекта за бюджет на София за 2024 година. Какви са основните акценти?

.
Източник: БГНЕС
Предложеният бюджет от екипа на Васил Терзиев е в размер на 2 577 149 857 лв. Към тях ще бъдат прибавени още 100 млн. лв. от Държавния бюджет за инвестиции в цяла София, от които 50 млн. лв за проекти на районните администрации. По този начин средствата, които ще се инвестират в София през 2024 г., ще са на рекордно високи стойности.
 

Приоритетите в Бюджета са планирани на базата на проучване, направено от настоящия ръководен екип на Столичната община през 2023 г. за качеството на живот в София.

 

Проектът за бюджет бе представен пред общински съветници, синдикатите, национално представените работодателски организации, IT-сектора и представители на общинските културни институти. До 23 януари всички заинтересовани страни имаха възможност да подават писмено своите предложения за промени в проекта за бюджет, а на 25 януари се състоя публично обсъждане в аулата на СУ „Свети Климент Охридски“. Като резултат от проведените обсъждания в инвестиционната програма са включени основният ремонт на  35 СУ в район „Лозенец“, 25 СУ в район „Красно село“ и детска градина №77,  район „Средец“. Следствие на обществените обсъждания в проекта за бюджет е заложено и увеличение на заплатите на работещите в столичните театри и културни домове с още 10%, тоест общо 20 % за 2024 г.

Основните акценти в проекта за бюджет за 2024 година са: 

 

611 945 670  лева за инвестиции в строителство на нови и ремонти на детски градини и училища, инфраструктура и вътрешно квартални улици и подобряване на условията в болници и ДКЦ;

 

    Без повишаване на данъци, но с повишаване на събираемостта; 

 

    Включване на гражданите в управлението на града. 5,3 млн. лв. ще разпределят гражданите на София по приоритетни за тях проекти;

 

    10% повече за по-зелена София;

 

    50% повече за Програма “Култура”;

 

    Дигитализация на услугите на Общината и стимулиране на  иновативни проекти.

 

Капиталовата програма е на стойност   611 945 670 лв. Към тези инвестиции се добавят финансираните от държавния бюджет 109 проекта на стойност 100 млн. лв.

 

Средствата от европейски оперативни програми в тазгодишния бюджет са на сравнително по-ниски нива и възлизат на 112,434,200 лв., което се дължи на факта, че се намираме в  края на програмния период. Столичната община ще развива капацитета и проектната готовност на столицата, за да може да участва активно в осигуряването на инвестиции за следващия период. Инвестициите в Бюджет 2024 в София са насочени към изграждане на транспортната инфраструктура и по –добра транспортна свързаност в града, включително пешеходна и велосипедна. Инвестиционната програма е със фокус изграждане и обновяване на училища и детски градини, както и дигитализация.

 

Сред големите инфраструктурни обекти са  разширението на метрото през район „Слатина“ и през район „Подуяне“,  продължението на бул. “Тодор Каблешков“, разширението на бул. “Филип Кутев“, ул. „Емилиян Станев“, връзката между Северна скоростна тангента и бул. “Владимир Вазов“, както и бул. “Ал. Стамболийски“, бул. “Копенхаген“, разширението на бул. “Рожен“, бул. “Скобелев“. За по-добра велосипедна свързаност по всички новостроящи се булеварди ще бъдат изградени и велоалеи. 

 

В капиталовата програма са включени и ремонти на тротоари и осигуряване на достъпна градска среда. Важен приоритет в бюджета е изграждането и обноваването на детски градини и училища. В Проекта за бюджет е заложено строителството на детски градини, чието строителство се изпълнява към момента. Предвидени са и 1.5 млн. лв. за проектиране на нови сгради. През 2024 г. ще се работи по изграждането на 7 км водопроводи, над 50 км канализация и над 3.4 км корекция на речни корита". 

 

Пълна прозрачност и проследимост на разходите

 

В следващите месеци ще се създаде специално място на сайта на общината, в което всеки ще може да види как и за какво се харчат парите на София по достъпен и разбираем начин.

 

Дигитализация за работеща администрация и бързи услуги за граждани

 

Време е София да влезе в 21. век и затова акцент в Бюджета за 2024 е дигиталната трансформация. Всички услуги за граждани и бизнес трябва да бъдат достъпни и онлайн, информационната сигурност на СО и районните администрации ще бъде повишена, както и ще се оптимизират и дигитализират вътрешните процеси.

 

Увеличен бюджет за култура и повече спортни дейностиВ Бюджета са заложени повече средства за Програма “Култура”, които за 2024 г. възлизат на  2,250,000 лв. Увеличението спрямо 2023 г. е в размер на 750,000 лв. и се предоставя в изпълнение на политиката на общината за подкрепа на дейностите в областта на културата.

 

Увеличени са и средствата за спортните клубове, както и тези за провеждане на районни спортни първенства за деца и младежи, с цел да се възроди добрата практика за провеждането на районни спортни първенства и турнири за деца и младежи. В развитието и популяризирането на масов спорт виждаме един от ключовете за по-здрави жители на София. Ще изграждаме и модернизираме спортни площадки в районите.

 

Истински граждански бюджети по райони – софиянци решават къде да инвестират 5.3 млн. лв.

 

Жителите на  Столичната община пряко ще могат да разпределят 5.3 млн. лв. за подобряване на условията в кварталите и решаване на проблемите в тях. В гражданския бюджет са предвидени 200 000 лв. за всеки район, както и 500 000 лв. за цяла София, за които гражданите ще решават как да бъдат инвестирани – в подобряване на междублокови пространства, зелени площи, детски площадки или организирането на общностни културни събития и други, които софиянци оценяват за важни за тях. Ако програмата за граждански проект се окаже успешна, средствата за нея в Бюджета за 2025 г. ще бъдат увеличени значително. 

 

Рекорден бюджет за транспорт и транспортна инфраструктураПриоритети в транспортната инфраструктура са доизграждане на основни пътни артерии от кръговорадиалната улична мрежа, реализация на проекти за вътрешноквартални улици, навлизане в кварталите с инвестиции в инфраструктурата, проектиране и изграждане на многоетажни паркинги. Парите за дейностите по "Транспорт" са рекордно големи тази година – компенсации от страна на СО в размер на 132 млн. лв. и компенсации съгласно Наредба на МС от 07.07.2015 в размер на 89 млн. лв. Предстои представянето на Проекта на икономическата рамка за транспорт за 2024 г., в която ще е заложено и 15% увеличение на възнагражденията за транспортните работници.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4948 |29.01.2024 Рекорд! През 2023 около 1,32 млрд. евро са изпратили българи, работещи в чужбина . 9| 5709 |28.01.2024 Планират скок с 80% на данъка за стари коли . 0| 4190 |29.01.2024 Безплатно пътуване до Истанбул със ЗИЦ “Медикъл Караджъ“ на 16-ти февруари 2024 г. за безплатни консултации с инвитро специалистите на Болница Мемориал! . 0| 4636 |29.01.2024 Безплатни консултации с пластичния хирург д-р Алпер Аксакал на 10.02.2024 г. в София 

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads