Реклама / Ads
1| 4824 |21.01.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

КФН: Пенсионните фондове да вземат с 40 % по-малки такси

.
Комисията за финансов надзор, след обсъждане с пенсионните фондове, е изготвила дълъг списък със законодателни промени, които допълнително да укрепят и засилят пазара на допълнителното задължително осигуряване или т.нар втори стълб от пенсионната система. Това заяви зам.- председателят на КФН с ресор осигурителен пазар Ангел Джалъзов.
 

Той, заедно с управителя на Националния осигурителен институт Бисер Петков и представители на частните пенсионни фондове, участват в дискусия, посветена на пенсионната реформа, която се провежда в парламентарната Комисията по труд, социалната и демографска политика. На дискусията присъстват още председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и председателят на Асоциацията на пенсионните фондове Никола Алабдижев, предаде нюз. бг.

 

Едно от предложенията, които КФН е направила, е да бъдат намалени с 40% таксите, които фондовете взимат. Това се налага, защото изчисленията са показали, че, ако осигуреният работи 40 години, то след края на кариерата си той ще е загубил 20% от вноските си от това, че е заплащал такси, каза Джалъзов. Припомняме, че фондовете с течение на годините трупат лихви върху осигурителните вноски и в зависимост от това дали се управляват добре или не, натрупаната по тях сума може да е по-голяма от тази, натрупана от вноските.

 

Дружествата от своя страна заявиха, че са готови да приемат подобно предложение и да намалят таксите, които събират от своите клиенти. Предложенията на КФН обаче отлежават в Народното събрание от 3 години, заяви управителят на ПОК Доверие Даниела Петкова. Тя уточни, че не може да се мисли за промяна на вноската без да се има идея как ще работи цялостната система.

 

В близко бъдеще предстои активната фаза на изплащане на пенсиите от допълнителното осигуряване, тя обаче не може да започне, защото не е регламентирана в законите. Тази фаза ще изисква създаване на гаранционен фонд, на увеличаване на уставния капитал от 5 на 20 млн. лв. Всичко това е свързано със средства и ние трябва да имаме представа какви ще са бъдещите ни разходи за да можем да предприемем намаление на вноските, добави още тя.

 

Шефът на парламентарната комисия по труда, демографската и социална политика Хасан Адемов припомни, че от 2017 г. предстои вноските в ПОК да нараснат от 5 на 7% и че с това по естествен път ще нараснат и вноските. Мнението бе коментирано от Ангел Джалъзов, според когото точно това е предвидено с предложените промени и те трябва да се разгледат от Народното събрание.

 

Джалъзов заяви още, че почти не е имало година, през която КФН да не е извършвала проверки на място. Освен такива проверки комисията извършва и ежедневен контрол върху всички инвестиции на пенсионните фондове. В тази връзка за период 2011 - 2014 година са издадени над 300 наказателни постановления на фондовете. "Само за пример ще дам, че комисията е издала приблизително същия брой постановления от 2003 до 2010 г. или за двойно по-дълъг период", добави Джалъзов.

 

Той засегна и темата за т.нар. мулти-фондове. Това са пенсионно-осигурителни дружества, които, в зависимост от желанието на техните клиенти, могат да инвестират осигурителните им вноски с различна степен на риск. Джалъзов заяви, че се надява Народното събрание скоро да разреши и този въпрос и да направи от сегашните пенсионно-осигурителни дружества - мулти-фондове.

 

По време на заседанието думата взе и Никола Абаджиев, който заяви, че през 2008 г. фондовете са имали 2.4 млрд. лв. активи, а сега те възлизат на почти 8 млрд. лв. В същото време за този период са изплатени 800 млн. лв. "втори" пенсии и този процес продължава. От всичките 8 млрд. лв., 1.3 млрд. лв. са от доходност от работата на частните пенсионни фондове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 9554 |22.12.2014 ВИЖ доходността на фондовете! . 4| 6159 |09.04.2014 Златанова: България очаква 1,8 млрд. евро от еврофондовете тази година . 1| 5206 |01.05.2013 Младоците вземат с 30% по-ниски заплати . 2| 4812 |06.10.2011 ЕК с нови правила за харчовете от еврофондовете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads