Реклама / Ads

11| 5058 |18.03.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

КНСБ: Няма пазарна икономика у нас

.
Председателят на КНСБ Пламен Димитров заяви, че пазарната среда е частично изкривена и никой не може да твърди, че имаме действаща пазарна икономика при тези изкривявания, които се наблюдават.

Той припомни, че от средата на 2010 година досега има драстично повишаване на цената на природния газ. От първи февруари тази година са повишени и цените на ВиК услугите в редица големи градове, а от 1 юли се очаква и поскъпване на електроенергията. Всичко това не вещае добро бъдеще за покупателната способност на българския потребител, заяви Пламен Димитров и призова държавата да си влезе в ролята.По думите му за целта тя може да използва два инструмента: да контролира регулаторните органи и второто е да предостави информация какво са свършили съответните комисии за последните 6 месеца.

„Нека видим какво са направили КЗК, КЗП, ДКЕВР, КРС и новосъздадена БАБХ и да видим какви картелни монополни или олигополни споразумения за открили".Той настоя резултатите от проверките които се правят да бъдат предлагани на обществото всяка седмица.Синдикатите излязоха със свои предложения за овладяване на цените и защита на доходите в условията на нарастваща инфлация. Първото предложение е за стартиране на интензивни преговори с работодателите за определяне на препоръчителен индекс за нарастване на работните заплати в реалния сектор. Според КНСБ този процент трябва да бъде 7,35. Второто предложение е свързано с увеличаване на минималната работна заплата, така че нетният й размер да покрие поне официалната линия на бедност от 211 лв.

Пламен Димитров изтъкна, че за последните 4 години съотношението на минималната работна заплата към средната работна заплата спада последователно. За да се пречупи тази тенденция и да се направи крачка към необходимите съотношения компенсацията в изоставането на минималната работна заплата изисква нейният размер да се установи на 290 лв.

Следващото предложение на синдикатите е отношението между минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст и минималната работна заплата да нараства и постепенно да надхвърля 50%, като според КНСБ съвсем спокойно може да се говори за 55%.Пламен Димитров е категоричен че трябва да се премине през актуализация на гарантирания минимален доход, който от 2009 година насам е замразен. Също така този доход трябва да бъде обвързан с прага на бедност и да достигне 84 лв. Социалната пенсия за старост е плащане без осигурителен характер, заяви Димитров и подчерта, че тя трябва да бъде обвързана с прага на бедност в страната.

Последното предложение на синдикати е семейните помощи за деца, които в момента за в размер на 35 лв. за дете да бъдат увеличени с 10 лв.И за да не бъдат голи предложенията, от синдиката са предвидили откъде могат да бъдат намерени пари за тяхното изпълнение.Пламен Димитров съобщи, че един от вариантите за финансиране са несъбраните от НАП осигурителни вноски и лихвите по тях в размер на 1 млрд. лева.Също така друг инструмент за финансира е въвеждането на осигурителни вноски за здраве от хора с капиталови доходи, без да имат постъпления от труд.

Трети инструмент на набиране на средства е многократно увеличаване на максималния осигури доход, както и да се ускори приватизацията, която беше заложена в антикризисните мерки.

Лидерът на КНСБ каза още, че в разходната част на бюджета е предвиден допълнителен буфер от около 300 млн. лв. Държавата може да похарчи тези пари, ако има нужда, а ние настояваме че такава нужда съществува, заяви той и допълни, че тези предложения ще бъдат връчени на управляващите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 23| 5052 |16.02.2011 Българската икономика се възстановява от кризата . 2| 5081 |18.11.2010 СБ: Икономиката на България се възстановява . 2| 4482 |12.11.2010 Българската икономика се раздвижи . 7| 6057 |27.10.2010 Икономисти: Ръстът в икономиката = "нездравословен" растеж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ