Реклама / Ads
1| 5401 |15.12.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кредитите ще продължат да поевтиняват и догодина

.
Кредитите ще продължат да поевтиняват през 2013 г. Това прогнозира в „Годината на Дарик" управителят на Българската народна банка Иван Искров.

Той допълни, че е резервиран към въвеждането на данък върху лихвите по срочните депозити, но е категоричен, че и новият налог няма да накара българите да извадят парите си от банките. Искров се аргументира с факта, че депозитът остава най-добрата и сигурна инвестиция. Управителят на БНБ каза още, че на годишна база кредитирането е нараснало с 3,3 на сто спрямо 2011 г., а банките са стабилни. Нарастването на лошите кредити се забавя и тази тенденция ще продължи и догодина, категоричен е Искров.

„Кредитите поевтиняват през цялата 2012 година. Ако държавата се беше намесила, грубо, с бутонките напред, както се казва, да регулира, тогава със сигурност нямаше да поевтинеят, а щяха точно обратното на очакванията - поради нарасналия риск да се оскъпят", каза управителят на БНБ.

На въпрос кога България трябва да въведе еврото, Искров отговори, че еврозоната очевидно не е в кондиция да приема нови членове в момента. „Дори утре да започнем да чукаме, да се натискаме и да викаме „Хайде, от утре, от утре", никой няма да каже „Добре дошли сте" по простата причина, че те първо трябва да си решат проблемите. Това е като семейство в скандал - първо трябва да се разберат и тогава да канят гости", коментира Иван Искров.

Той допълни, че е имало „силно настояване" от страна на БНБ към някои банки да увеличат капитала си. Процесът е приключил успешно. Управителят на централната банка допълни, че сливането на банки е нормален пазарен процес. Има изтегляне на капитали, но това е ако щете и желано събитие, каза Искров и допълни „Аз няма да скрия от вас, че на големите, системни гръцки банки от преди година и половина - две сме препоръчали да си изплатят заемите към банките, тъй като те не се нуждаят от тях, да бъдат независими от случващото се там и това е една от причините да няма никакви проблеми", каза Иван Искров.

Запитан дали очаква сливания и смяна на собственост на банки, управителят на БНБ коментира, че това е процес, който се движи от пазарна логика. През 2011-а три от относително малките най-вече чуждестранни банки смениха собствениците си, те се развиват много добре, а тази година не сме имали такъв случай, каза още Искров. „ БНБ силно настоя със своите инструменти няколко банки да увеличат капитала си. Те приключиха успешно този процес на увеличаване на капитала", каза централният ни банкер.

Той допълни, че предстои консолидация на две от най-големите гръцки банки - националната банка на Гърция и „Юробанк Ергасия банк", а техните банки у нас са ОББ и Пощенска банка, така че може да се очаква, че биха се слели. Искров обърна внимание, че винаги надзорните органи по света, в това число и българският, насърчават консолидацията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5411 |23.10.2012 Цените на жилищата поевтиняват . 25| 5143 |13.07.2011 Вицето на Кунева ще се заеме с кредитите и лихвите . 2| 5467 |03.11.2010 Променят Закона за кредитите в интерес на потребителите . 17| 4940 |22.10.2010 Борисов: Кредитите вече стабилни и у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads