Реклама / Ads
0| 4674 |13.01.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кризата отложи скока на данъци и такси

.
Общините в България запазват размера на местните данъци и такси за 2010 г. Местната власт избягва увеличаването на ставките, въпреки че горният праг на основните данък сгради, такса смет и данък върху сделките с имоти бяха увеличени с промени в Закона за местните данъци и такси.
 

"Общините избягват увеличаването на данъците и таксите заради прогнозите, че икономическата криза ще продължи и тази година, а не искат да натоварват гражданите". Това каза изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България Гинка Чавдарова.

Това е мотивът и на Столичната община, която запази размерите на местните данъци и такси. Освен това според експертите увеличаването на размерите води до намаляване на събираемостта и така ефектът от увеличението е малък.

"Може би единствената такса, която много общини вдигнаха и възнамеряват да увеличат, е тази за детските градини. Причината е, че вече не могат да си позволят да дофинансират тази дейност", каза още Чавдарова. Цената за целодневните забавачки в София тази година ще се увеличи от 40 лв. на 60 лв. на месец. С 10 лв. повече, или 55 лв., ще се плаща за детските градини в Бургас.

Данък сгради е в промили върху данъчната оценка на имотите. В повечето общини ставката за тази година остава като през 2009 г., когато на практика тя се увеличи с 50% заради повишаването на данъчните оценки. По закон този данък се плаща на четири равни вноски - от 1 февруари до 31 март, до 30 юни, до 30 септември и до 30 ноември. Има 5% отстъпка, ако сумата се внесе наведнъж до края на март. За основно жилище ставката е наполовина.

Данъкът се плаща в брой в касите на общината, в която се води имотът, по банковата сметка на съответната общинска данъчна служба или с пощенски запис.

В столицата данък сгради остава 1.875 промила от данъчната оценка. Без промяна е ставката и в другите големи общини като, Варна (2 промила), Бургас (1.45 промила) и Пловдив (1.5 промила).
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5194 |11.01.2010 Икономисти: Популизмът стабилизира кризата . 4| 4971 |07.01.2010 Симеон Дянков: Ако не се справя с кризата, подавам оставка . 12| 5025 |05.01.2010 Кризата ще свърши, когато скептиците повярват, че е свършила . 2| 5351 |28.12.2009 Кризата удари и Български пощи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads