Реклама / Ads
6| 6467 |14.04.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кризата спомага "сивата" икономика

.
Източник: Вяра Йовева, Frognews.bg
Разрастващата се рецесия удари сериозно европейската икономика, но пък създаде предпоставки за процъфтяване на "сивия" сектор.
 
Според последните прогнози в 14-те най-богати европейски страни, членки и на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), той ще порасне до 0,9 на сто през тази година, пише EUobserver.

Най-голям размах "сивата" икономика ще има в Ирландия, Обединеното кралство и Испания. Белгия, Австрия и Германия ще стоят на другия полюс - с най-нисък дял на "сивия" сектор в националните си икономики. За страните от бившия социалистически блок се смята, че ще пострадат дори повече.

Резкият "обратен завой" идва след 15 години стагнация на дейностите на черния пазар. Само че заради кризата "светлата" икономика се спъва в данъците, отлива на поръчки и инвестиции, липсата на доверие, затягането на кредитирането и т. н. Това предполага и засилване на редица незаконни инициативи и сред предприемачите, и сред работниците, останали на улицата заради масовите съкращения.

Дялът на "сивия" сектор от икономиките варира в различните европейски региони. В Северна Европа и Скандинавските страни, например, той представлява от 10 до 18 на сто от Брутния вътрешен продукт (БВП), докато в Средиземноморските страни достига 20-25 процента. В "новите" страни членки на Европейския съюз от бившия соцблок пък е дори 36-39%.

За съседите на ЕС статистиката сочи изключително висок дял на "сивата" икономика. В Молдова, Беларус, Украйна и Грузия съставлява дори над 50 на сто от БВП на съответната страна, достигайки понякога приблизително 75 процента.

Според икономисти, разрастването на "сивата" икономика до определено равнище може да се тълкува дори като полезно за националната икономика, тъй като, работейки на черния пазар, хората си осигуряват допълнителни доходи, понякога повишават качеството си на живот, създават се нови стоки и услуги. Гърция дори калкулира част от производството в сектора в своя БВП, за да избегне някои проблеми с ЕС по отношение на фискалната политика и борбата с нелегалната дейност.

В последните години и от Брюксел обмислят варианти как да използват този "феномен", за да повлияят на богатството на страните от еврообщността.

Само че разрастването на "сивата" икономика ще навреди сериозно на по-бедните държави. Миналата седмица от ОИСР предупредиха, че на повече от половината работници в глобален план им липсва сигурност на работното място и/или имат проблеми със заплащането, което води до лавинообразно нарастване на броят на заетите в "сивия" сектор, без защита от страна на местното законодателство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5514 |07.04.2009 Кризата сваля цените на самолетните билети . 2| 5191 |16.03.2009 Independent Traveler съветва да се почива в България по време на кризата . 2| 4675 |03.02.2009 Въздушният транспорт е сериозно засегнат от кризата . 5| 7174 |10.12.2008 Нова агенция ще консултира туристическите мениджъри в кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads