Реклама / Ads
8| 6677 |22.04.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Лагард: ЕЦБ няма да дава заеми на правителствата, засегнати от вируса

.
Кристин Лагард
Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард очерта линията, която ЕЦБ няма да премине в подпомагането на засегнатите от коронавируса държави, като посочи, че предоставянето на директни заеми на правителствата би било незаконно, а раздаването на пари на гражданите би било трудно, съобщава Ройтерс.
 

През настоящата година ЕЦБ ще закупува главно държавни облигации на стойност 1,1 трилиона евро, за да запази евтиното кредитиране на правителства, домакинства и компании, които се борят с пандемията. Банката също така обеща да направи и още повече, ако е необходимо.

 

След като Английската централна банка вече стартира директно кредитиране на британското правителство, инвеститорите започнаха да спекулират кои други централни банки ще последват нейния пример, тъй като светът се бори с най-лошата рецесия от почти един век.

 

Кристин Лагард обаче очерта линията, която ЕЦБ няма да прекрачи по отношение на директно закупуване на дълг от правителствата в еврозоната и "поля със студен душ" възможността за политиката, известна като "хеликоптерни пари", по отношение на директно финансиране на домакинствата.

"Хеликоптерните пари" или още "пари, паднали от небето" представляват току-що напечатани банкноти от дадена централна банка, които да се предоставят директно в ръцете на гражданите.

 

"Според съществуващите договори в ЕС се разбира, че покупката на държавен дълг от първичния пазар, т.е. прякото финансиране на правителствата, би подкопала способността на тази цел да насърчава дисциплинираща бюджетна политика“, посочва тя в писмо до член на Европейския парламент, публикувано в сряда.

Това предполага, че ЕЦБ ще продължава да изкупува облигации само на вторичния пазар (според програмата, известна като "количествени облекчения"), дори ако банката вече е близо до притежаването на една трета от дълга  (от дълговите облигации) на държави като Германия и Португалия.

 

Пишейки до друг член на Европейския парламент, Лагард добави, че осигуряването на т.нар. "хеликоптерни пари" никога не е било обсъждано от членовете на ЕЦБ и че в предлаганите на този етап предложения в публичния дебат липсва конкретика.

 

"В много случаи тези предложения не разглеждат напълно свързаните с тях оперативни, счетоводни и правни сложности, нито предоставят изчерпателен анализ на разходите и ползите за цялостното икономическо и парично въздействие", посочва в писмото г-жа Лагард.

 

Ройтерс напомня, че ЕЦБ беше основният източник на стимули за икономиката на еврозоната от началото на коронавирусната криза.

В същото време спорещите държави членки на ЕС изглежда се приближават към постигането на съгласие да използват общия европейски дългосрочен бюджет за възобновяване на икономическия растеж, но срещата на върха на европейските лидери в четвъртък вероятно ще отложи всяко окончателно решение на спорните детайли, отбелязва БНР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 33654 |13.04.2020 Цветан Василев: 650 млн. евро кеш ще си поделят продавачите на ”Виваком” . 21| 6332 |11.04.2020 Милен Велчев: В България не е необходимо да се дават пари на калпак . 6| 5145 |10.03.2020 Караниколов: Дефицит на стоки у нас заради Ковид-19 няма . 29| 17021 |16.01.2020 С 500 млн за язовири да нямаш вода е престъпление. Да си дадеш още 1 млрд – е гениално

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads